Ung man dömd för urkundsförfalskning

Mannen som är i 25-årsåldern förfalskade nationskort inför valborgsfirandet. Strax före valborg ska han vid minst sju tillfällen ha förfalskat kvitton.

10 februari 2018 23:04

Mannen ska inför valborgsfirandet 2017 hört från bekanta att ett antal personer ville få hjälp att komma in på studentnationerna. Han tog hem kvitton från en av nationerna där han skrev in namn, personnummer och giltighetstid med hjälp av datorns ordbehandlingsprogram. För att få det att se ut som att kvittona var stämplade tog han en bild från internet, utan stämpel är inte kvittona giltiga. Mannen fick sammanlagt 1 200 kronor för de kvitton han förfalskade.

Filip Dumanski, Curator curatorum, Kuratorskonventet, ser mycket allvarligt på brottet.

– Nationerna ska vara till för de som studerar i Uppsala, sen finns det gästleg att köpa för andra studenter. Det här är ett brott mot nationerna och vi ser allvarligt på dem som fuskar sig in hos oss, säger han.

Händer det här ofta?

– Det händer i bland att folk försöker förfalska nationskort, men det är inte vanligt, det här är första gången på ett tag. Att det blev en dom ser jag som något positivt då det visar att man kan bli straffad, detta är ingen småsak. När någon gör så här förstör man för dem som är ärliga och betalar för gästkort på nationerna, säger Filip Dumanski.

Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter på 50 kronor. Eftersom det saknas anledning att anta att mannen kommer att begå fler brott dömdes han till villkorlig dom. Brott som urkundsförfalskning kan leda till fängelsestraff.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Flodin

Ämnen du kan följa