Som UNT har rapporterat tidigare kommer UL återigen att höja priserna vid årsskiftet. Bland annat blir månadskortet som i dag kostar 795 kronor, 45 kronor dyrare.
UNT har gjort en kartläggning av biljettpriserna hos kollektivtrafiken i Sveriges 21 regioner och landsting. Resultatet visar att UL:s månadskort i dag är näst dyrast i hela landet. Bara Stockholms lokaltrafik (SL) har ett dyrare 30-dagarskort. Rikssnittet ligger enligt UNT:s undersökning på 603 kronor, UL är alltså drygt 30 procent dyrare.
– Att priserna varierar stort över landet beror på flera faktorer såsom resandemönster, korttyper och politiskt styre. Biljettaxorna speglar olika regionala prissättningsstrategier och varierar mellan länen, säger Michael Stridsberg, utredare på Transportstyrelsen.
LÄS MER: Nu blir det dyrare att ta bussen
LÄS MER: Stora prisskillnader för UL-pendlare
Vad gäller prissättningsstrategier visar UNT:s kartläggning att UL utmärker sig. Tillsammans med SL är UL de enda som använder sig av så kallad enhetstaxa för periodkorten, det vill säga att priset för ett månadskort i stadstrafiken är det samma som för ett månadskort som gäller i hela länet. Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, tycker inte att det är anmärkningsvärt och tror samtidigt att fler regioner kommer att välja samma väg.
– Jag tror att andra kommer att ta efter oss, därför att fler och fler reser över längre sträckor, säger han.
En region vars kollektivtrafik i dag sträcker sig över flera län är Skåne. Där har man nyligen infört ett helt annan typ av prissystem jämfört med enhetstaxan. 202 zoner har reducerats till tre anpassningsbara zoner.
– Kunden kan ställa in vilka ställen den brukar resa till och därigenom definiera sin egen resezon utifrån sina behov. Målet med det nya systemet är att det ska bli så enkelt och rättvist som möjligt, säger Nicklas Ljungström (MP), vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.
Uppsalas regionråd Bertil Kinnunen säger att han tycker att det är ett intressant experiment som han kommer att följa utfallet av. Han tycker dock att det system UL har är rättvist.
– Att ha en konstruktion som hänger ihop i hela länet underlättar för samtliga oavsett om man bor i stad eller på landsbygden, säger han.
När enhetstaxan infördes hos UL för drygt tre år sedan var protesterna högljudda. Över 3 000 personer skrev under en protestlista i syfte att stoppa förändringen utan framgång. Syftet med det nya systemet var enligt regionens styrande politiker att förenkla biljettsystemet och öka resandet. UNT har begärt ut statistik över resandet för att se huruvida det förändrats sedan beslutet fattades, men enligt UL:s statistiker har man i dagsläget inte tillräckligt tillförlitliga siffror för att dra en analys utan ber oss återkomma i höst.
Vad gäller att förenkla för resenärerna skriver UL i en analys att det målet uppnåtts och hänvisar till siffror från Kollektivtrafikbarometern, en enkät som årligen görs av branschförening Svensk kollektivtrafik. Enligt enkäten tycker i dag 48 procent av UL:s resenärer att det är lätt att köpa biljett jämfört med 45 procent 2012. I förhållande till resten av landet är det dock en relativt låg siffra då rikssnittet för hur många som tycker att det är lätt att köpa en biljett ligger på är 73 procent.
– Vi har en bit kvar naturligtvis. Det viktiga är att det går åt rätt håll. Vi har fortfarande haft det här systemet under relativt kort tid, säger Bertil Kinnunen.