Ullenhag ger upp – men kan komma tillbaka

I dag kom beskedet att Erik Ullenhag kastar in handduken i kampen om att bli Liberalernas nästa partiledare. Men det kan bli aktuellt att axla partiledarrollen i framtiden, säger han.

25 juni 2019 18:30

Under måndagsförmiddagen offentliggjorde Uppsalasonen Erik Ullenhag att han träder tillbaka från sin kandidatur. Nu väntar i stället en framtid i nygamla tecken. Den 29 juni återgår han till sin tjänst på Utrikesdepartementet som ambassadör i Jordanien. Men han utesluter inte att det någon gång blir han som leder det krisande partiet.

– Jag tror i grunden att det är ganska bra att man går ut och in i politiken. Jag ska inte utesluta att jag kommer tillbaka med ett politiskt engagemang. I grunden är ju idén att man vill göra samhället lite bättre. Men just nu kommer jag att ha fokus på min ambassadörsroll.

Du stänger alltså inte dörren för partiledarrollen i framtiden?

– Jag har den inställningen i livet att man inte ska stänga så många dörrar utan ta det som det kommer. Men de närmaste åren ska jag ägna mig åt diplomatin.

Både Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni har bedrivit intensiva kampanjer sedan de sjösatte sina respektive kandidaturer. Tongångarna mellan kandidaternas respektive anhängare har varit relativt hårda, och nu hoppas Erik Ullenhag att stämningen kan lättas upp lite inom partiet.

– Ja, jag hoppas att man nu kan påminna varandra om att vi är partivänner som har gått med i politiken för att gemensamt förändra samhället och att vi ofta ser på sakfrågor på samma sätt. Vi behöver påminna oss om att motståndarna inte finns i vårt eget parti och inte heller i andra partier, utan de motståndare vi har är samhällsproblemen.

Är sammanhållningen inom Liberalerna bristande?

– Nej, i grunden har folk valt att betala medlemsavgift för att de vill förändra samhället i en viss riktning. Men det är ingen hemlighet att det varit ett tufft år där folk inom partiet tyckt olika saker. Det viktigaste för den nya ledningen är att samla ihop och ena partiet.

Med Nyamko Sabuni vid rodret har det spekulerats kring att Liberalerna kommer att gira högerut på den politiska skalan. Erik Ullenhag vill inte uttala sig om hur han ser på den möjligheten.

– Jag tycker man ska akta sig för att recensera en ledning när man själv inte sitter med i den, men jag hoppas att ledningen hittar en ny, enande linje för partiet. Vi kandidater har alla haft tidiga budskap att januariavtalet ska hållas men vad partiet gör framåt får den sittande ledningen avgöra, inte jag.

Eftersom även den tredje kandidaten till partiledarposten, Johan Pehrson, tidigare dragit tillbaka sin kandidatur återstår nu bara Nyamko Sabuni. Ny partiledare väljs på partiets landsmöte den 28 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer