UL gör miljonförluster – varje dag

Trafiken rullar på nästan som vanligt, men färre åker och ännu färre betalar för sig. Just nu tappar UL uppemot 1,5 miljoner kronor om dagen.

Helena Klange menar att det är viktigt att Uppsalaborna fortsätter att betala för sig även om biljetterna inte längre viseras ombord på bussarna.

Helena Klange menar att det är viktigt att Uppsalaborna fortsätter att betala för sig även om biljetterna inte längre viseras ombord på bussarna.

Foto: Pressbild, Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala kommun2020-04-01 10:52

Coronaepidemin har medfört att UL:s busschaufförer inte längre viserar biljetter. Antalet resenärer har också minskat kraftigt, samtidigt som turerna är nästan lika många för att undvika att trängsel uppstår. För UL har det gett ett intäktstapp på omkring 35–50 procent beroende på trafikslaget, men exakt hur stort tappet blir återstår att se.

– Vi har tappat oerhört mycket, i runda slängar 1–1,5 miljoner kronor om dagen de senaste veckorna. Det är lite synd att det florerar rykten om att man kan åka gratis. Vi säger fortfarande att man ska ha giltig biljett. Det är inte gratis att åka i kollektivtrafiken, för det är inte gratis att hålla igång den, säger Helena Klange, presschef på UL.

Trots de åtgärder som vidtagits för att skydda bussförarna från kontakt med resenärer kommer UL:s biljettkontrollanter att fortsätta sitt arbete som vanligt.

– Kontrollerna behövs, särskilt nu när det inte är någon visering på bussarna, säger Helena Klange.

Johan Örjes (C), ordförande för trafik- och samhällsutvecklingsnämnden på Region Uppsala, menar att regionen kommer att behöva ekonomiskt stöd från staten, i första hand för att täcka upp för ökade kostnader i sjukvården men också för att kompensera för tappet i kollektivtrafiken.

– Det som är viktigt nu är att vi ska försöka upprätthålla så mycket trafik som vi kan. Det är viktigt att samhället fungerar så bra som det går, säger Johan Örjes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!