UFO-utställning lockade entusiaster

UFO-intresserade från hela Sverige tog sig på lördagen till Ekonomikum i Uppsala för att ta del av en utställning och för att diskutera mystiska fenomen.

27 april 2019 21:41

– Vänta, jag ska bara... Var la jag dem nu då?

Clas Svahn är journalist på Dagens Nyheter samt vice ordförande för föreningen UFO-Sverige – och på jakt efter prislappar. Bakom honom står ett bord fyllt med böcker som behöver prismärkas. Böckerna handlar alla om samma sak. Oidentifierade flygande föremål, även kallade UFO:n, och andra mysterium. Till kafeterian på Ekonomikum strömmar människor för att se UFO-Sveriges utställning med information om olika mystiska händelser.

Efter att Clas Svahn hittat prislapparna försvinner han igen. En entusiast vill ta en bild med honom och de blir stående en stund och diskuterar möjligheten att utomjordingar skulle finnas.

Du har blivit något av UFO-gemenskapens ansikte utåt, hur märks det?

– Folk kommer fram på stan och vill prata och många tar kontakt via nätet. Det är verkligen en tillgång, för många berättar om saker de varit med om och tillsammans kan vi diskutera företeelserna. Jag har kontakt med hundratals människor som är intresserade av de här sakerna.

Vid en modell föreställande ett rymdskepp som landat på jorden står Lena K Rosenberg. Hon blev medlem i UFO-Sverige någon gång under 2000-talet men redan 20 år innan dess engagerade hon sig i andra grupper för UFO-intresserade.

– Och jag har varit nyfiken på sådant här sedan barnsben. I veckotidningar som min mamma läste stod det ofta om mystiska fenomen och då väcktes intresset. Men jag har inte sett något UFO själv, säger Lena K Rosenberg.

Hon betonar att de som är engagerade inte tror att allt som är svårt att förstå måste vara utomjordningar. På ett möte hon var på informerades hon om att det hittas en förklaring till 90 procent av alla fall.

– Jag tycker att det är en bra sak med UFO-Sverige, att de är kritiska, säger Lena K Rosenberg.

Föreningens ordförande Anders Berglund menar att även om det var värre förr så finns det fortfarande de som drar sig för att diskutera UFO:n.

– De som sett något svårförklarat fenomen upplever ofta det väldigt starkt. De drar sig därför för att berätta om det, och behöver känna ett förtroende för att våga dela med sig. Ibland dröjer det därför flera år innan de berättar om det de upplevt, säger han.

Föreningens vice ordförande Clas Svahn berättar att de har ett underskott av yngre personer i styrelsen, men att många unga hittar till UFO-gemenskapen.

– Internet överstiger ju allt annat. Där pågår diskussioner hela tiden.

<p>UFO-Sverige</p>

Föreningen bildades 1970 för att bedriva vad de kallade för "dokumenterande ufoforskning".

UFO-Sverige har omkring 500-medlemmar och ger ut tidskrifterna UFO-aktuellt och Rapport-Nytt.

UFO står för unidentified flying object, oidentifierat flygande föremål på svenska.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf