De strax över hundra deltagarna – varav inga män, efter arrangörernas önskemål – samlades vid halv fem i närheten av Eddaspången. På tejpbitar som sattes över sina munnar skrev de ”#rättslösa”. Det är parollen som aktivistgruppen Gardet startade upp under en liknande manifestation i Stockholm för två veckor sedan.

Den aktionen inspirerade dagens arrangörer, Elin Axelsson och Matilda Göranzon, att göra samma sak i Uppsala.

– Vi tycker att det görs alldeles för lite för att motarbeta sexuellt våld i Sverige. När bara fem till tio procent av alla sexualbrott leder till fällande dom blir kvinnor otrygga, sade Matilda Göranzon.

Artikelbild

| Enligt arrangörerna deltog över hundra personer i manifestationen.

Klockan fem tog deltagarna plats utanför polishuset. De ställde sig i en lång rad med ansiktena utåt mot gatan. Många tog tag i varandras händer, medan andra höll i handskrivna skyltar med krav på förändring. Under ungefär en kvart stod de sedan där under tystnad.

Samtidigt som manifestationen pågick kom Pär Halldén, polisområdeschef i Uppsala län, och utredningschefen Katarina Bowall ut från polishuset. När manifestationen var över samtalade de med Matilda Göranzon och Elin Axelsson.

– De var trevliga och tillmötesgående. Vi sa att vi skulle fortsätta prata om vad som kan göras för att se till att fler förövare faktiskt döms för sexualbrott, sade Matilda Göranzon.

Elin Axelsson fyllde i:

Artikelbild

| Johanna Herö deltog i manifestationen tillsammans med tre månader gamla dottern Julia Herö Lehman. ”Jag tycker att det är en jätteviktig fråga”, sade hon.

– Det är ett slag i magen att så många kan gå fria i brist på bevis.

felix.wedjesjo@unt.se