Diskussionen om tilläggsbelopp har skjutit fart sedan elever vid friskolan Kajan fått sina belopp så kraftigt sänkta så att skolan tvingas stänga sitt gymnasium. Allianspartierna har länge varit kritiska till sänkningen och vid utbildningsnämndens senaste möte krävde de att den rödgröna majoriteten ”skyndsamt” skulle justera upp beloppen.
LÄS MER: Kajan friskola tvingas stänga sitt högstadium
– Vi vill att tilläggsbeloppen ska vara så höga så att det är ekonomiskt möjligt för privata alternativ att driva verksamhet för barn med särskilda behov. Annars finns det ju inte förutsättningar för de barnen att göra ett skolval, säger Christopher Lagerqvist (M) andre vice ordförande i utbildningsnämnden.
De rödgröna partierna sade dock nej till alliansen krav med motiveringen att hela systemet med tilläggsbelopp och dess storlek utreds. Enligt utbildningsnämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) ser ersättningsmodellerna för tilläggsbelopp i dag ut på olika sätt för olika skolformer och huvudmän. Både kommunala och fristående grundsärskolor kan söka tilläggsbelopp medan det i gymnasiesärskolan bara är fristående skolor som kan få ett sådant stöd. För grundskolorna gäller att fristående måste söka om stöd medan de kommunala får sina pengar som en klumpsumma.
– Det är väldigt splittrat och det vill vi se över. Ett förslag ska vara klart i höst, säger hon.
Caroline Hoffstedt ser dagens system som en rest från kommunens tidigare organisation med nämnder och produktionsstyrelser där var och en hade sitt eget sätt att styra och fördela tilläggsbeloppen.
Hur vill du att ett nytt system ska se ut?
– Det är för tidigt att säga innan utredningen är klar. Jag anser att vi bör ha ett enhetligt tänk, där det ingår ett barnperspektiv. Det här är en större fråga än enbart ersättningen till Kajan friskola.
Alliansen vill höja beloppen. Vad vill du?
– Det kan jag inte svara på i dag. Vi får se vad utredningen kommer fram till. Tilläggsbeloppen utgör ändå bara en liten del av ersättningssystemet där skolpengen är viktigast, säger Caroline Hoffstedt.
Men det är viktigt för de här barnen?
– Det är viktigt att vi får till ett bra och likvärdigt stöd för alla barn och skolor, säger Caroline Hoffstedt.
Christopher Lagerqvist säger inte nej till en översyn av systemet men är ändå kritisk.
– Vi aktualiserade det här för ett halvår sedan och är beredda att satsa tio miljoner kronor mer på tilläggsbeloppen. Den rödgröna majoriteten måste göra något nu. Det handlar om samhällets svagaste grupper. Då duger det inte att gömma sig bakom administrativa rutiner, säger han.