En anhölls för skott i Gottsunda

Nyligen genomförde polisen två separata tillslag i två bostäder i Uppsala län. Insatserna resulterade i fyra gripna personer, varav en misstänks för inblandning i mordförsöket i Gottsunda 10 juni.

3 juli 2019 09:41

Under natten mot onsdagen gjorde polisen en husrannsakan i en bostad i Ulleråker. Där hittades en skarpladdad pistol.

Tre män greps i samband med insatsen och anhölls sedan misstänkta för grovt vapenbrott. En av männen som greps är också misstänkt för inblandning i mordförsöket på Blomdahls väg i Gottsunda 10 juni.

Polishunden Attack fick användas i samband med ett flyktförsök efter att en av männen försökte fly. Enligt polisen blev han biten av hunden.

På vilket sätt den misstänkte eventuellt är inblandad i mordörsöket i Gottsunda vill dock inte åklagare Moa Blomqvist avslöja. Mannen har varit eftersökt en längre period. Det finns skilda uppgifter om var han befunnit sig men Moa Blomqvist utesluter inte att han lämnat Uppsala under perioden.

Utöver misstanken mot mannens inblandning i mordförsöket ska han även tidigare varit anhållen i sin frånvaro för rånbrott och våld mot tjänsteman.

Har vapnet som anträffades i Ulleråker använts i någon skottlossning?

– Det är omöjligt att svara på utan en teknisk undersökning, säger Jale Poljarevius, polischef för Uppsala/Knivsta.

Ytterligare en husrannsakan genomfördes i Knivsta på tisdagskvällen. Ärendet ska inte ha någon koppling till insatsen i Ulleråker. En man greps, misstänkt för vapenbrott, narkotikabrott samt förberedelse till rån.

På plats hittade polisen ett gasvapen, som kan användas som exempelvis signalpistol. Han anhölls senare.

– Ett gasvapen i sig är inte farligt men det kan byggas om och därigenom bli dödligt, säger Jale Poljarevius.

Sedan 19 juni, när en man skottskadades i närheten av Gottsunda centrum, har Uppsalapolisen tagit åtta illegala vapen i beslag. Sex vapen beslagtogs i Gottsunda och Gränby under midsommarhelgen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!