Två män döms för människohandel

Två rumänska män som förde en 18-årig kvinna till en Uppsalabostad för att sälja sex döms till fängelse för människohandel. Samtidigt döms en av sexköparna för det nya brottet oaktsam våldtäkt.

26 april 2019 14:04

Uppsala tingsrätt meddelade domen på fredagen. Männen har hela tiden nekat till brott men båda fälls nu för människohandel. En av dem döms dessutom för olaga hot och dopningsbrott, men frikänns från åtalet om tre fall av våldtäkt mot kvinnan. Mannen döms till fängelse i tre år och fyra månader. Hans kumpan döms till fängelse i två år och tio månader. Båda ska också utvisas ur Sverige efter avtjänat straff. De ska även betala skadestånd på totalt 155 000 kronor till kvinnan.

Enligt tingsrätten har kvinnan blivit hårt exploaterad för sexuella ändamål. Genom tvång, vilseledande och andra gärningar rekryterade männen henne i Rumänien, förde henne till Sverige och förmådde henne att sälja sex i olika korttidshyrda lägenheter i Stockholm och Uppsala. Hon fick sälja sex till ett hundratal män för närmare 170 000 kronor – pengar som männen lade beslag på, enligt tingsrätten.

LÄS MER: Fick 581 sexfrågor i mobilen på en månad

Enligt domstolen står det klart att männen haft en gemensam brottsplan som sattes i verket redan i Rumänien. Där uppvaktades kvinnan av den ene mannen med sikte på att få henne att tro att de inlett en kärleksrelation som skulle kunna ge henne ett bättre liv. Hon förmåddes följa med till Sverige för att sälja sex, i tron att hon skulle få del av vinsten, sedan hon betalat vissa skulder till den ene mannen.

– Det fick hon aldrig och vi anser att det är uppenbart att männens plan var att det aldrig skulle komma att ske, säger rättens ordförande, chefsrådman Johan Rosén.

I Sverige ändrade männen attityd mot kvinnan, som enligt rätten snabbt hamnade i situation där männen kunde bemästra hennes fria och verkliga vilja. Hennes möjlighet att på egen kraft ta sig ur situationen har allvarligt begränsats, enligt domstolen.

En 69-årig man som köpte sex av kvinnan vid två tillfällen döms för det nya brottet oaktsam våldtäkt. Åklagaren hade åtalat mannen i första hand för våldtäkt, eftersom han enligt åklagaren måste ha insett att kvinnan inte deltog frivilligt i sexhandeln. Enligt Uppsala tingsrätt finns inte tillräckliga bevis för att fälla honom för våldtäkt. Däremot instämmer rätten i att han måste ha insett att det fanns risk för att kvinnan var utsatt för människohandel och därmed inte medverkade frivilligt till sexhandeln.

– Han döms därför också för det nya brottet oaktsam våldtäkt som infördes den 1 juli förra året, säger chefsrådman Johan Rosén.

Mannen skrev en recension på en nätsida som erbjuder sexuella tjänster, sedan han köpt sex av kvinnan. I recensionen använde han uttrycket "misstänkt trafficking". Det innebär att han måste ha insett risken för att hon inte agerade frivilligt, skriver rätten.

På den punkten var rätten inte enig. En av nämndemännen ansåg inte att bevisen räckte för att mannen varit grovt oaktsam gällande att kvinnan inte deltog frivilligt. Därför borde han frikännas även för oaktsam våldtäkt, enligt nämndemannen.

Åklagaren hade på fredagseftermiddagen inte tagit ställning till om hon ska överklaga domen i de delar där tingsrätten inte gått på hennes linje:

– Jag får fundera på om jag ska överklaga eller ej. Först måste jag analysera domen ordentligt, säger kammaråklagare Anneli Tirud Wallin.

69-åringen döms även för kränkande fotografering, eftersom han smygfilmat kvinnan vid ett av tillfällena. Han döms till ett års fängelse för den samlade brottsligheten. Åklagaren välkomnar fängelsedomen:

– Det är ett oerhört viktigt signalvärde att sexköpare kan dömas till fängelse och inte längre kan utgå från att bara få dagsböter, säger Anneli Tirud Wallin.

LÄS MER: 18-åriga kvinnan om sexhandeln i Uppsala

Båda männen greps i somras när polis och socialtjänst undersökte en lägenhet i centrala Uppsala efter tips om misstänkt sexhandel. En av männen hoppade ut från balkongen på nedre våningen men kunde gripas efter en språngmarsch. Båda har suttit häktade sedan dess, medan utredning och rättegång pågått.

LÄS MER: Två åtalas för människohandel i Uppsala

Den 18-åriga kvinnan har i förhör berättat att hon sålt sex vid ett hundratal tillfällen under en månads tid, innan polisens tillslag i Uppsala. Enligt kvinnan hade hon inte fått lämna lägenheterna och bestraffats om hon inte utfört de handlingar som kunderna önskade. Tillsammans med de båda misstänkta hallickarna åtalades totalt 17 män för att ha köpt sex av kvinnan i Uppsala och Stockholm. De flesta har i förhör erkänt. Samtliga döms av tingsrätten till dagsböter för sexköpen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist