Två åtalade för badsjömordet släpps

Två av de tre män som åtalats för mordet vid Lafssjön nor om Uppsala släpptes fria på måndagen. Domen väntas komma på torsdag.

17 juni 2019 13:12

Rättegången avslutades den 3 juni. Alla tre har nekat till mord men blev efter rättegången kvar i häkte, efter beslut av tingsrätten. På måndagen beslutade rätten att två av dem, en 25-åring och en 28-åring, omedelbart ska släppas.

LÄS MER: Mordåtalade blir kvar i häkte

28-åringen stod åtalad för mord och brott mot griftefriden. Hans försvarare, advokat Johan Mellgren, bedömer efter frisläppandet att brottsrubriceringen mord inte blir aktuell för mannen – i så fall hade han med största sannolikhet blivit kvar i häktet:

– Det är i det närmaste uteslutet att han skulle dömas för mord, säger Johan Mellgren.

Advokaten begärde redan efter rättegången att tingsrätten, efter att ha överlagt, skulle släppa 28-åringen fri.

– Vi är lite förvånade att frisläppandet kommer så pass sent, bara tre dagar innan domen, säger han.

Den 25-årige man som släpps samtidigt har stått åtalad för medhjälp till mord, brott mot griftefriden och skyddande av brottsling. Kvar i häkte blir en 26-årig man som åtalats för mord och brott mot griftefriden.

Det var i maj förra året som en död kropp hittades i plastsäckar i Lafssjön. Den döde, en man i 25-årsåldern som tidigare bott i Uppsala, hade anmälts försvunnen hösten innan. Polisen kunde konstatera att mannen dödats av kraftigt våld. Uppgifter från flera personer samt spårning av det rep som använts för att binda säckarna runt kroppen ledde så småningom polisen till de tre män som åtalats för gärningen. Tingsrätten väntas meddela sin dom i fallet på torsdag.

LÄS MER: Så löste polisen Lafsenmordet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist