Trygghetsfrågan dominerar i Uppsaladebatten

Trygghet och vakter stod i fokus när politikerna debatterade budget i fullmäktige på måndagen. KD lockade MP och L med ett nytt samarbete i alliansens anda.

Fullmäktige debatterar nästa års budget under måndag och tisdag den här veckan.

Fullmäktige debatterar nästa års budget under måndag och tisdag den här veckan.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-11-04 18:49

Det var inte de hårda dusternas debatt när partiernas gruppledare möttes i fullmäktige för att debattera nästa års budget. Samtliga partier som ingår i det regerande mittenstyret, S, L och MP, tackade vid flera tillfällen oppositionen för gott samarbete. Mittenstyret är ju i minoritet och behöver stöd från vänster eller höger för att få igenom sin politik.

Själva debatten handlade mycket om trygghet. Oppositionen, med Fredrik Ahlstedt (M) i spetsen, anklagade mittenstyret för att fokusera för lite på trygghetsskapande åtgärder.

– Vi prioriterar tryggheten. Oron för skjutningar, bilbränder och gängkriminaliteten sprider sig. Men vi lovar inte allt till alla som mittenstyret gör. Kan vi inte kan lösa trygghetsfrågorna så spelar andra åtgärder inte så stor roll, sade han.

Det trodde dock inte Erik Pelling (S) på. Han vill bekämpa skjutningar och gäng med en bred palett av insatser: Från åtgärder för att minska klyftorna i Uppsala till fler lärare i skolan och ökat samarbete med polis och socialtjänst.

– Förutom fler ordningsvakter och övervakningskameror satsar vi 220 miljoner på skolan och förskola, bland annat för att kunna anställa fler lärarassistenter. Ingen elev ska lämnas efter i skolan. Oppositionen vill hellre sänka skatterna. Det är fel väg att gå, sade han.

Vänsterpartiets gruppledare, Tobias Smedberg, ansåg att övriga partiers besparingspolitik har nåtts vägs ände. Han vill ge välfärden ett andrum och stärka integrationsarbetet. 

– Uppsala behöver fler billiga bostäder. I stället säljer kommunen ut 300 hyresrätter i Uppsala. Det är kortsiktig politik, sade han.

KD:s Jonas Segersam valde att inte prata om trygghet och skola. I stället pekade han ut mittenstyret som ett vänsterstyre. Han syftade på att Vänsterpartiet har fått igenom ett 11-punktsprogram värt 16 miljoner kronor för att släppa igenom mittenbudgeten i fullmäktige.

– Därmed har vi i praktiken ett vänsterstyre. Men det går att ändra på. Jag vädjar till MP och L att skapa en ny stabil majoritet i fullmäktige tillsammans med KD, Moderaterna och Centern, sade han.

Det lockade dock inte Mohamad Hassan (L). Han tyckte att dagens styre står mitt emellan höger och vänster och påpekade att M, KD och C själva gick samman med Vänsterpartiet för att få igenom ett antal förslag i budgeten 2019.

– Den här budgeten har ett liberalt innehåll där jobb, trygghet och skola är de viktigaste faktorerna, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!