Händelsen inträffade i en lägenhet i Uppsala i januari. Enligt åtalet utsattes en kvinna för sexuella övergrepp i bostaden, samtidigt som delar av händelseförloppet sändes direkt på en sida på Facebook. Vittnen som sett sändningen berättade för UNT att runt 300 personer tittat på sidan under den aktuella natten och morgonen.

Åklagarna har bland annat begärt ut filmmaterialet från Facebook. De har tidigare berättat att de fått positiva signaler från USA-företaget, men på tisdagens pressträff meddelade man att man ännu inte fått tag i hela händelseförloppet.
– Jag kan inte vänta på besked från Facebook. Jag anser att jag har nog med bevisning för att väcka åtal, säger åklagare Pontus Melander.
Material har lämnats till polisen från personer som sparat ned delar av direktsändningen. Åklagarna har även kallat åtta vittnen som ska ha sett hela eller delar av händelseförloppet.
– Exakt hur mycket vittnena sett är svårt att svara på. Men jag tycker att jag har bra med bevis för vad som skett. Det är ett unikt mål i det att trots att situationen utspelat sig inne i en lägenhet så har flera bevittnat händelsen, säger Pontus Melander.
Händelsen har fått stor uppmärksamhet och pressuppbådet var stort vid onsdagens pressträff i polishuset.
Tror du att den här uppmärksamheten kan ha påverkat vittnena på något sätt?
– Det är svårt att svara på, men det är något som jag kommer att ställa kontrollfrågor kring under rättegången.

Tre män greps i lägenheten och har sedan dess suttit häktade. Två av dem, en 18-åring och en 21-åring, åtalas nu för våldtäkt. Enligt åtalet har männen utnyttjat att kvinnan bland annat varit påverkad av alkohol och därför befunnit sig i en särskilt utsatt situation när de genomfört samlag med henne. Straffet för våldtäkt är fängelse i lägst två år. Åklagaren begär också att båda männen, som är utländska medborgare, ska utvisas ur landet under minst 15 år vid en fällande dom.

Artikelbild

Alla åtalade nekar till brottsmisstankarna. Advokat Stefan Wallin, som försvarar den 21-årige mannen, har goda förhoppningar om att hans klient kommer att bli frikänd:
– Vittnen som åklagaren kallat kommer att styrka att min klient inte gjort sig skyldig till någon våldtäkt. Han är oskyldig, säger Stefan Wallin.

Den tredje mannen, en 24-åring, åtalas för medhjälp till våldtäkt, alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Enligt åtalet var det 24-åringen som filmade händelserna med sin mobiltelefon och sände filmen på Facebook. I stället för att försöka stoppa övergreppen har mannen, enligt åtalet, uppmuntrat gärningsmännen. 24-åringen åtalas också för grovt förtal i samband med händelserna. Genom att filma och sända övergreppet och samtidigt uttala sig nedsättande om offret har mannen, enligt åtalet, utsatt kvinnan för andras missaktning. Åklagarna bedömer gärningen som grov eftersom den fått stor spridning. Det anses försvårande att filmandet pågick under lång tid och delar av filmen spridits på sociala medier.