”Tråkigt med fortsatt vänsterpolitik”

Annie Lööfs beslut om att stödja Stefan Löfven tas emot med besvikelse av Fredrik Ahlstedt (M) och Jonas Segersam (KD). Båda menar att valets förlorare har gått ihop för att se till att varken Moderaterna eller Kristdemokraterna ska få politisk makt.

11 januari 2019 18:32

– Det är naturligtvis tråkigt att vi får en fortsatt vänsterpolitik i Sverige, säger Jonas Segersam (KD) .

Enligt honom är det här en tydlig markering från Centerpartiet att man hellre söker stöd hos Vänsterpartiet än hos Sverigedemokraterna.

– För att få igenom sina beslut gör man sig beroende av Vänsterpartiet. Men det är så det brukar vara under socialdemokratiska regeringar – Vänsterpartiet tenderar att rösta med Socialdemokraterna för det är bättre att stödja dem än högersidan.

Vad tror du att det här betyder för Alliansens framtid?

– På längre sikt kommer det att ge en positiv effekt för våra partier. Sedan tror jag att ambitionen att minska Sverigedemokraternas inflytande kommer att få motsatt effekt, säger Jonas Segersam.

Hur kommer det att påverka den kommunala politiken i Uppsala?

­– Vi får se hur den ekonomiska politiken kommer att föras. Men Moderaternas och Kristdemokraternas budget ligger och ger Uppsala kommun 77 miljoner kronor men det kan leda till att vi får en lägre ersättning från staten, säger Jonas Segersam.

Moderaternas kommunalråd i Uppsala kommun Fredrik Ahlstedt ser dock betydligt allvarligare på de 77 miljoner kronorna.

– De pengarna är kopplade till välfärden och kan ju mycket väl försvinna i och med det här, säger han.

Annie Lööf berättade under fredagseftermiddagens presskonferens att Centerpartiets beslut kommer att stävja den politiska vänstersvängen i Sverige. Och att Centerpartiet i överenskommelsen med Socialdemokraterna genomför en ”liberal reformpolitik som inte setts under de två senaste mandatperioderna”. Men Fredrik Ahlstedt är besviken.

– Det hade varit bättre om allianspolitiken hade genomförts av en alliansstatsminister. Många av alliansförslagen verkar gå igenom i och med överenskommelsen men man kan ju aldrig lita på att Socialdemokraterna gör som de säger, säger han.

Vad tror du att det här innebär för Alliansens framtid?

– Alliansen har varit en framgångsrik politisk kraft och jag tycker att det är synd att Socialdemokraterna river upp den. På kort sikt kommer Alliansens politiska samarbete bli svårt om Centerpartiet och Liberalerna väljer att rösta igenom Socialdemokraterna nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell