– Det är en allvarlig bild som målas upp. Vi har inte fått ta del av kartläggningen, men vill såklart träffa de fackliga organisationerna och diskutera det som kommit fram och hur vi ska komma tillrätta med situationen, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.
Hon tycker att det är orättvist att hävda att politikerna bara bryr sig om att få budgeten att gå ihop.
– Vi arbetar hårt för en stärkt personalpolitik, god vårdkvalitet och bättre tillgänglighet, alltså att inte stänga vårdplatser av ekonomiska skäl.
Hennes egen bild, bland annat utifrån en personalenkät, är att många trivs på Akademiska sjukhuset. Men hon vet också att arbetsbelastningen är hård på flera avdelningar.
– Grundproblemet är svårigheten att rekrytera sjuksköterskor, något vi delar med övriga Sverige. Därför måste vi arbeta mer aktivt med god personalpolitik för att behålla personal. Vi kommer alltid att ha en personalomsättning, men vi behöver se till att människor inte lämnar på grund av missnöje.
Hur då?
– Vi håller på att ta fram ett personalpolitiskt program tillsammans med fackliga organisationer och verksamheten som handlar om arbetsbörda, utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö.
Vad kan personalen prioritera bort när arbetsbördan blir för tuff?
– Det tittar man på på Akademiska. Till exempel pågår ett arbete för att se vilken profession som är bäst lämpad för olika arbetsuppgifter. Vad kan sjuksköterskan överlämna till undersköterskan, vad kan läkaren överlämna till medicinska sekreteraren?
När har vi inte längre larmrubriker om situationen på Akademiska?
– Akademiska är ett akut- och universitetssjukhus med intensivvård. Det kommer alltid att finnas höga toppar, och de ska man klara. Problemet är om de höga topparna blir en permanent situation, det måste lugna ner sig däremellan. Lösningarna behöver vi hitta tillsammans med fackförbunden och verksamheten. Det är ett ständigt pågående arbete.