Tonåringar åtalas för explosion i Uppsala

Två tonårspojkar åtalas för explosionen utomhus i Gränby park en kväll i mitten av juni. Smällen var ett sätt att fira sommarlovet.

20 augusti 2019 10:03

Den kraftiga explosionen inträffade i en hage i närheten av Gränbystaden på kvällen den 13 juni. SOS Alarm fick samtal från många Uppsalabor som hört detonationen. Flera polispatruller sändes till området tillsammans med ambulans och räddningstjänst. Senare larmades också bombtekniker till platsen.

TV: Explosion i Gränby

Explosionsplatsen kunde lokaliseras till en hage intill en cykelväg mellan Gränbystaden och bostäderna i Gränby. I marken fanns ett hål och bränd vegetation. Ingen person skadades. Flera vittnen i området berättade för polisen att de sett några ungdomar komma ut från grönområdet efter explosionen och gå mot Gränby centrum. Några vittnen tog bilder av ungdomarna. Ett vittne berättar i förhören att han befann sig tillsammans med sin flickvän bara ett femtiotal meter från explosionsplatsen och trodde att han var nära att mista livet.

LÄS MER: Fem gripna efter explosionen

Under kvällen och natten greps fem pojkar, alla under 18 år, misstänkta för inblandning i explosionen. Samtliga släpptes senare medan utredningen fortsatte.

Nu åtalas två tonårspojkar, misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt åtalet har de hanterat sprängladdningen genom att ta den till platsen och detonera den. Bland bevisen finns bilder på sprängladdningen som hittades i en av de misstänktas mobiltelefoner.

Båda har i polisförhör berättat att de ville fira skolavslutningen med en kraftig fyrverkeripjäs, men enligt pojkarna blev explosionen betydligt kraftigare än de avsett.

– Det gick överstyr, det var ett misstag, vi ville bara göra något roligt innan sommarlovet, säger en av dem i polisförhöret.

Enligt pojkarna valde de platsen och höll uppsikt på området innan detonationen för att inga utomstående skulle finnas i området och riskera att skadas.

En av dem berättar att de köpt sprängladdningen för en dosa snus av en elev på en Uppsalaskola.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist