Tjänade knarkmiljoner på andras ångest

Aktörerna bakom Uppsalabaserade webbsajten Habbanisten har hanterat narkotika för minst 21 miljoner kronor. Kunderna har i många fall varit yrkesarbetande personer med ångest, depressioner och sömnproblem.

10 augusti 2018 07:00

Polisen har spårat cirka 40 personer som köpt narkotiska läkemedel genom webbsajten Habbanisten. Flera av dem riskerar att fällas för ringa narkotikabrott vid den rättegång som inleddes vid Uppsala tingsrätt under torsdagen och där även de två utpekade huvudmännen står åtalade.

I polisförhör har några av de åtalade narkotikaköparna uppgett att deras läkare inte velat skriva ut psykofarmaka. Det ledde till att de vände sig till Habbanisten.

En kvinna i Gävle beskriver sig som "en vanlig sjukskriven som jobbat i vården". Hon lider av kraftig ångest men hävdar att hennes psykiater nekat henne ytterligare medicin. Hon började därför köpa narkotikaklassade ångestdämpande preparat från Habbanisten.

När Uppsalapolisen i vintras slog ut verksamheten upphörde de postutskick som hon dittills mottagit av Habbanisten. Gävlekvinnan, som då inte kände till att polisen ingripit, vädjade om fler leveranser.

Hennes sms till Habbanisten, som ingår i förundersökningen, tyder på att hon befann sig i en mycket pressad situation: "Jag har fruktansvärd ångest. Jag vill bara vara lugn och komma över all ensamhet.", "Snälla, jag är desperat."

Kvinnan, som lever på 11 000 kronor i månaden i form av bland annat sjukbidrag, har betalat sammanlagt cirka 9 000 kronor till Habbanisten.

Många av Habbanistens kunder verkar vara vanliga yrkesarbetande personer som drabbats av olika psykiska besvär.

En av köparna, en drifttekniker från Västsverige, har uppgett för polisen att han fått utmattningssyndrom genom sitt arbete. Hans läkare skrev ut en typ av sömnmedel som bara ska användas en kort tid på grund av beroenderisken.

När den legala utskrivningen av sömnmedlet drogs in övergick driftteknikern till att köpa det från Habbanisten.

En 30-årig man som säger sig lida av social fobi, ångest och spelberoende fick även han insomningstabletter av sin läkare. Men 30-åringen tyckte att dessa inte gav tillräcklig effekt och som komplement beställde han andra narkotiska preparat från Habbanisten.

Andra köpare har motiverat sina inköp med bland annat depressioner, sorgearbete och alkoholproblem.

Tolv av Habbanistens kunder är åtalade i den pågående rättegången. Mot åtminstone några av de övriga närmare 30 köpare som identifierats pågår fortfarande polisutredningar.

Köparna har kommunicerat med Habbanisten via bland annat krypterade mejl vilket försvårat för polisen att få insyn. Att polisen ändå kunnat hitta några av köparna av de totalt 4 500 narkotikaleveranserna beror på att polisen lyckade ingripa mot en av de åtalade när han postade paket med narkotiska läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters