Tjänade en miljon på tiggare i Uppsala

Åtta rumäner lurades till Uppsala med löfte om jobb och bostad. Här tvingades de av en tidigare morddömd 35-årig man att under dödshot tigga hela dagarna utan mat och vatten.

12 februari 2018 07:00

Minst åtta personer som suttit och tiggt utanför butiker i Uppsala har gjort det mot sin vilja. De har tvingats lämna ifrån sig allt de fått ihop – mer än en miljon kronor – och levt under mycket svåra förhållanden.

Detta framgår av en dom utfärdad av en domstol i Bacau i Rumänien i maj 2017. I domen fälls en 35-årig rumänsk medborgare till 12 års fängelse för människohandel. Målsägande är åtta män som tvingades tigga i Uppsala mellan en och nio månader. UNT har tagit del av domen och de vittnesmål som brottsoffren ger om den hårda tillvaron här.

Fallet tar sin början i december 2013, då en grupp rumäner tackade ja till ett erbjudande om att komma till Sverige för att jobba i byggbranschen eller inom jordbruk. Den 35-årige mannen hade då vistats i Uppsala en tid, och utlovade en månadslön på motsvarande cirka 16 000 svenska kronor samt bra boendeförhållanden.

Men inget av löftena visade sig stämma. Efter att i januari 2014 ha transporterats i en minibuss från Rumänien släpptes männen av i en liten stuga utan kök och badrum i en skog någon mil utanför Uppsala. De fick veta att det var här de skulle bo och att de nästa dag skulle placeras ut på olika platser i Uppsala för att tigga.

När männen ifrågasatte detta blev mannen aggressiv och meddelade att de var tvungna att betala tillbaka sin skuld för resan samt för logi. Om de försökte fly skulle han personligen se till att döda och begrava dem. Han visade dem att han hade en pistol, ett svärd och en yxa.

Männen vittnar om hur de kördes ut tidigt varje morgon och lämnades på olika platser i Uppsala, främst utanför mataffärer. Där tvingades de att tigga ute i kylan mellan 10 och 13 timmar om dagen, utan att få vare sig mat eller vatten. Under dagarna övervakades de av såväl den åtalade 35-åringen som andra personer som han anlitat. När männen på kvällen blev upphämtade fick de ge ifrån sig alla pengar de fått ihop. Om det ansågs vara för lite kroppsvisiterades de.

Männen berättar i förhör att de kunde få ihop mellan 500 och 1800 kronor per dag. En man som hölls kvar i Uppsala från januari till september 2014 uppger att han under dessa nio månader tjänade ihop omkring 400 000 kronor, men att han inte fick behålla något själv. Utifrån samtliga målsägandes uppgifter beräknar domstolen att 35-åringen beslagtagit totalt cirka 1 128 000 svenska kronor från de personer han tvingade att tigga.

Den 35-årige mannen har tidigare dömts till nio års fängelse för mord. Detta är något som ett par av målsägande uppger att de kände till och som gjorde dem räddare för honom. Flera av personerna misshandlades av 35-åringen, en av dem inför Uppsalabor på allmän plats. En annan man uppger att han efter slag mot huvudet fortfarande har en skada på ena örat.

Stugan som de bodde i var liten och saknade såväl kök som badrum. Alla fick inte plats att sova på golvet, utan några tvingades ligga på vinden. Den enda gången de fick mat var på kvällen. I domen konstateras, bland annat utifrån läkarintyg, att flera personer drabbats av sjukdomar på grund av de långa dagarna ute i kylan och av näringsbrist. En av männen behövde exempelvis vård på Akademiska sjukhuset för en lunginflammation. En annan man beslutade sig efter att ha fått läkarvård för att kontakta den rumänska ambassaden i Stockholm och anmäla vad de utsatts för.

Domstolen understryker att 35-åringen utnyttjat personernas utsatthet i och med att de inte kände till Sverige, varken kunde svenska eller engelska, var hemlösa och saknade pengar.

Utöver 12 års fängelse döms 35-åringen även att betala skadestånd till brottsoffren på mellan 13 000 och 160 000 svenska kronor.

35-åringen förekommer också i svenska brottsregistret. 2014 dömdes han av Uppsala tingsrätt till fyra månaders fängelse för misshandel och han har flera gånger dömts för grov olovlig körning.

Läs mer: "Ovilja att se problem har gjort att människohandlare kunnat härja ostört"

Läs mer: Alina vittnar om hur hon utnyttjades i Uppsala

<p>Människohandel</p>

Människohandel, eller trafficking som det ibland kallas, innebär att utsatta människor blir tvingade eller lurade till att utnyttjas för olika ändamål. Brottet sker ofta över nationsgränser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!