Tester ger inte alltid svar om corona

Alla som får vård med covid-liknande symtom provtas för corona. Men det är oklart varför den vårdanställde som avled inte testats positivt för corona.

Mikael Köhler säger att det kan finnas flera orsaker till att det inte finns något positivt coronatest för personer som misstänks ha dött i covid-19.

Mikael Köhler säger att det kan finnas flera orsaker till att det inte finns något positivt coronatest för personer som misstänks ha dött i covid-19.

Foto: UNT/TT arkiv

Uppsala kommun2020-04-16 15:00

Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, vill inte berätta några detaljer om den sjukhusanställde som avlidit. Personen har vårdats som vid covid-19, trots att det inte finns något test som visat det.

­ – Det jag kan säga är att det i det här fallet inte har funnits något positivt test för corona, säger Mikael Köhler. 

Har det tagits ett prov eller inte?

­ – Jag kan inte gå in på detaljer med hänsyn till sekretess. Det jag kan säga rent allmänt är att det ibland kan vara så bråttom att man inte hinner ta något prov, och sen kan det vara för sent. Det kan också tas ett prov, men kvaliteten är för dålig för att det ska gå att analysera. Eller också kan det ha glömts bort i hastigheten. Jag kan inte säga vilket som är orsaken i det här fallet.

Görs det någon utredning av det?

­ – Ja, i alla sådana här händelser görs det en händelseutredning.

Mikael Köhler säger att det finns fall där man inte kunnat konstatera en coronasmitta, men att man ändå misstänker att det är covid-19 som patienten lider av.

­ – I det här fallet har patienten behandlats som om det vore covid-19, även om det inte fanns något positivt prov. Det är inte helt ovanligt i en klinisk situation att man inte lyckas få ett positivt test som bekräftar en viss diagnos.

Enligt Mikael Köhler finns det på torsdagen 20 patienter som vårdas inom intensivvården där det bekräftats att de har coronaviruset. Dessutom finns fem patienter där det tagits prov som varit negativa, men som ändå vårdas som om de har covid-19.

– Det finns en skala från låg till hög misstanke. Och fall där man från början misstänker covid-19, men det sen visar sig vara något annat.

För att vara helt säker på vad en patient har dött av krävs en obduktion, enligt Mikael Köhler.

Hur ofta görs det?

­ – Jag kan inte säga några siffror. Men generellt är ett av vårdens största problem att för få avlidna obduceras. I allt för liten omfattning får vi facit. Vi tror att laboratorietester och röntgen är sanningen, men det är en relativ sanning, säger Mikael Köhler.

Innebär det att det kan finnas ett mörkertal där fler patienter testats negativt för corona men att de ändå varit smittade?

– Det är en intressant fråga. Jag känner inte till några studier som visar hur vanligt det är. Oftast när en ung person avlider så vet vi vad det är. Det kan vara svårare med äldre multisjuka patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!