Tatuerade in namnet på vännen han mördat

En 26-åring var med och mördade sin barndomsvän. Han tatuerade sedan in den döde mannens namn på sin kropp, tröstade de anhöriga och bar kistan på begravningen. Nästa vecka väntas hovrättsdomen i Lafsenmordet.

8 september 2019 07:00

Den 14 maj 2018 tog ett gift par en roddtur på sjön Lafsen nära Vattholma ett par mil norr om Uppsala där de hade sin sommarstuga. Från båten skymtade de ett flytande föremål i vattnet.

”Vi trodde att det var någon som tjuvskjutit en älg eller ett vildsvin”, berättade mannen senare för polisen.

De började dra byltet mot stranden och upptäckte då att ett par människoben stack fram ur paketet. Inlindad i åtta svarta plastsäckar låg kroppen efter en 22-årig man som vi kan kalla Adam.

Adam, som vuxit upp i ett samhälle norr om Uppsala, försvann i oktober 2017. Hans anhöriga hade inte en aning om vart han tagit vägen och anmälde honom som saknad.

Oron var stor och mamman har beskrivit det som tortyr att inte veta om sonen levde eller inte.

Två månader efter Adams försvinnande gick de anhöriga ut i medierna med en efterlysning. De berättade att Adam innan kontakten upphört hade dömts till ett kortare fängelsestraff men att han efter det fått en lägenhet och börjat jobba. ”Det kändes som han var på rätt väg”, uttalade sig en anhörig.

Familjen hade stort stöd av en 26-årig man som vuxit upp på samma ort som Adam. 26-åringen och Adam var barndomsvänner och som vuxna hade de bott tillsammans i en lägenhet i Uppsalatrakten.

Adams mamma litade helt på 26-åringen och såg honom som en i familjen. Vad hon inte kände till var att 26-åringen varit med när hennes son mördades vid Lafsen. Han kom senare att dömas för mord mot sitt nekande.

Men inför Adams familj höll 26-åringen masken och sa inte ett ord om den hemlighet han bar på.

Han visade stor omtanke om Adams anhöriga och deltog i samtalen om vad som kunde ha hänt honom. Han tatuerade även in Adams namn på ena benet, enligt honom själv för att hedra sin saknade vän.

Den 8 oktober 2017, långt innan Adam hittades i vattnet, hade 26-åringen lockat honom till Lafsen. I upplägget deltog ytterligare två män, 28 respektive 25 år gamla, som också kände Adam.

Enligt åtalet hade de inblandade förberett dådet genom att i förväg transportera rep, plastsäckar och en gummibåt till sjön där Adam sedan knivmördades.

Åklagarens teori är att Adam hade pressat en av de åtalade på pengar och att mordet genomfördes för att få stopp på utpressningen. Åklagaren misstänker att 26-åringen och 28-åringen misshandlade och knivhögg Adam till döds och att 25-åringen sedan hjälpte till att sänka kroppen i vattnet.

Efter mordet följde flera månader utan att det kom fram var Adam fanns. Men bland de tre som varit på plats vid Lafsen steg oron för att avslöjas. Vad skulle till exempel hända om liket flöt upp? Våren 2018, när isen på Lafsen började smälta, hade stämningen i gruppen blivit panikartad.

En av de inblandade hade köpt ett rep som kroppen bundits med. Han hade betalat repet med sitt kontokort och var livrädd att polisen därigenom skulle kunna spåra upp honom.

Trion beslöt att dyka efter kroppen för att sedan elda upp den i en tunna vid stranden. En dykardräkt köptes in men alldeles innan planerna skulle sättas i verket påträffades kroppen av paret med roddbåten.

När Adam hittades i maj 2018 hade han varit försvunnen i sju månader. Bestörtningen bland de anhöriga var stor när de fick klart för sig att han blivit mördad men 26-åringen vek inte från deras sida. Han var den enda av Adams vänner som bjöds in till begravningen och han var själv med och bar kistan.

Han tog även med de anhöriga för att sörja vid Lafsen där de tillsammans lade ner 22 vita rosor i vattnet, en ros för varje år som Adam levt.

I och med att Adam påträffades död inleddes en mordutredning. Polisen hörde en mängd personer som funnits i Adams närhet för att få fram ett motiv och en gärningsman, men utan att egentligen komma framåt.

– Förutom att vi hittat en kropp hade vi inte så mycket att gå på, berättar kriminalkommissarie Ove Dahlberg som ledde mordutredningen vid Uppsalapolisen.

Men den 7 oktober 2018 fick Ove Dahlberg ett avgörande telefonsamtal. Då ringde en kvinna som sa att hon hade uppgifter om mordet på Adam.

Det visade sig att kvinnan hade haft ett förhållande med den 28-årige man som varit med vid mordtillfället. Så här sa hon i polisförhör:

”Vi ligger i sängen. NN (28-åringen) säger till mig: Jag måste berätta någonting för dig.”

Enligt flickvännen verkade han få en panikattack och viskade sedan fram att han gjort något väldigt dumt. ”Han fortsätter och säger att han har tagit en annan människas liv. Han upprepar det flera gånger”.

– Att vi fick in de uppgifterna från flickvännen var avgörande för utredningen, kommenterar Ove Dahlberg.

Även 26-åringen hade svårt att hålla tyst med vad som hänt. Några månader innan kroppen hittades bad han sin bror om hjälp med att elda upp den gummibåt som använts för att sänka kroppen i Lafsen. 26-åringen ska då ha berättat för sin bror att han huggit ihjäl Adam med kniv.

Brodern fruktade att han själv kunde bli dödad av 26-åringen för att han fått veta för mycket. Det ledde till att han i november 2018 vände sig till polisen och avslöjade vad han fått höra.

De tre gärningsmännen greps. Till en början sade de sig inte ha en aning om vad som hänt Adam men efter några månader i häkte hade alla tre erkänt att de varit plats när mordet ägt rum. De skyllde dock på varandra och lämnade olika versioner av vad som utspelats vid sjön.

I slutet av maj 2019 inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt men inte heller där blev det klarlagt exakt vad som hänt. Domstolen bedömde att 26-åringen var den som delat ut de dödande knivhuggen och han dömdes till 16 års fängelse för mord. 28-åringen fick fängelse i två år och åtta månader för grov misshandel samt brott mot griftefriden. 25-åringen dömdes till ett års fängelse medhjälp till misshandel och skyddande av brottsling.

Ingen av dem hade tidigare fällts för någon allvarligare brottslighet och 25-åringen var innan domen ostraffad.

Advokat Leif Ericksson var målsägandebiträde för Adams mamma.

– Lafsenmålet innehåller inslag som går utöver det mesta jag varit med om i mitt yrke. Det handlar bland annat om hur de mordåtalade agerade när de blev oroliga över att kroppen skulle hittas, att de då skaffade dykardräkt och planerade att elda upp kroppen, säger Leif Ericksson.

Den 10 september väntas domen från Svea hovrätt. Åklagaren har begärt att även 28-åringen ska dömas för mord samt att 25-åringen fälls för medhjälp till mord.

Dödligt våld

År 2018 skedde 108 fall av dödligt våld i Sverige.

Det dödliga våldet uppgår till omkring 1 fall per 100 000 invånare och år.

Det är en minskning med cirka 25 procent sedan början av 1990-talet.

Sedan 2011 då statistiken började föras har antalet fall av dödligt våld med skjutvapen mer än fördubblats, från 17 fall 2011

till 43 fall 2018.

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters