Tandläkaren fälls för att ha fått statligt tandvårdsstöd för behandling av ett 40-tal patienter som i själva verket aldrig behandlats på kliniken. Det var 2012 som Försäkringskassan fattade misstankar om fel i tandläkarens ansökningar om att få tandvårdsstöd utbetalt. Den utredning som inleddes blev efter hand mycket omfattande. Bland annat ringde Försäkringskassan till personer som enligt ansökningarna varit patienter hos tandläkaren men som berättade att de aldrig fått vård på mottagningen. Efter de inledande misstankarna stoppades utbetalningarna av stödet.
LÄS MER: Tandläkare utreds för grovt bedrägeri
Tandläkaren åtalades men har hela tiden nekat till brott. Enligt tandläkaren har samtliga patienter som finns med i utredningen fått behandling på mottagningen, även om de i efterhand kan ha glömt bort det eller blandat ihop besöken. Dessutom kan två praktikanter ha lämnat felaktiga uppgifter i systemet för tandvårdsstöd, enligt tandläkaren, som också förklarat att det fanns personliga skäl för vissa av de inblandade att underblåsa misstankarna.
Uppsala tingsrätt slår fast att de patienter som kontaktats av Försäkringskassan tydligt redogjort för att de aldrig besökt tandläkaren. Enligt rätten är det osannolikt att de skulle glömt bort besöken eller blandat ihop mottagningar. Uppgiften om att praktikanterna kan ha fört in uppgifterna i systemet framstår enligt tingsrätten "som en uppenbar efterhandskonstruktion".
Domstolens slutsats blir att tandläkaren medvetet lämnat falska uppgifter om patienterna och på det sättet fått ut åtminstone 917 000 kronor i tandvårdsstöd.
LÄS MER: Tandläkare åtalas för vårdsvindel
Tandläkaren stod också åtalad för att i flera fall ha fått stöd för åtgärder som aldrig utförts på ett antal av mottagningens befintliga patienter. Enligt domstolen är bevisningen besvärande för tandläkaren men inte tillräcklig för en fällande dom. Rätten konstaterar att det råder betydligt större osäkerhet vid bedömningen av uppgifterna från dessa patienter, eftersom de kan ha haft svårt att själva avgöra vilka åtgärder som utförts.
Tandläkaren döms nu för grovt bedrägeri. Enligt tingsrätten har det varit fråga om ett systematiskt agerande som krävt "en inte obetydlig planering", pågått en längre tid och inneburit att tandläkaren missbrukat ett förtroende.
Det så kallade straffvärdet är enligt rätten fängelse i drygt ett år, men eftersom tandläkaren åtalades först sex år efter de första brotten inträffade bantas straffvärdet med hälften. Kontentan blir att tandläkaren i stället för fängelse döms till villkorlig dom och 140 dagsböter. Tandläkaren ska även betala en del av sin advokatkostnad till staten.