Sveriges första smärthund

Labradoren Stella i Storvreta är Sveriges första smärthund. När hon är färdigtränad kommer hon kunna varna sin brukare innan en svår smärtattack bryter ut.

22 mars 2019 10:30

På Hundhjälpen i Uppland utanför Storvreta utbildas assistanshundar för personer med exempelvis epilepsi, diabetes och neuropsykiatriska diagnoser. Nu blir de först i landet med att utbilda en smärthund.

Sedan i höstas är Hundhjälpen i Uppland med i ett forskningsprojekt tillsammans med Helsingfors universitet där man forskar om smärthundar. I Finland har man hittills utbildat ett 10-tal hundar som lärt sig att larma föraren om begynnande smärtattacker.

Anna Londré och Johanna Strandh som är assistanshundsinstruktörer, berättar hur de tränar labradoren Stella.

– Förändringen som sker i hjärnan innan en smärtattack har en doft och det är denna lukt som Stella får lära sig att reagera på.

Levi Matsson i Halmstad som lider av svår kronisk smärta som går i skov, är den Stella tränas för att hjälpa.

– Levi har samlat doftprover vid både hög och låg smärta genom att stryka med bomullslappar på hals, nacke och panna. Dessa prover läggs sedan i en burk som hon andas i, berättar Johanna Strandh.

– Stella får lära sig att den lukt som Levi utsöndrar vid smärta är en fantastisk doft och markerar därför när hon känner den.

På så sätt kan Levi vidta åtgärder som att vila, avbryta en aktivitet, eller medicinera innan en smärtattack hunnit bryta ut, säger Anna Londré.

Hundarna som utbildats i Finland har visat sig kunna känna lukten av smärta 1,5 timmar innan en smärttopp kommer.

– De här hundarna kan verkligen öka människors livskvalitet. De personer som provat att ha smärthund har visat sig behöva medicinera mindre. Att veta att en smärtattack kan gå att lindra, skapar lugn och trygghet och kan på sikt bidra till större delaktighet i samhället, säger Johanna Strandh.

För att labradoren Stella ska fungera väl som smärthund krävs cirka 250 timmar effektiv träningstid. Stella ska inte bara klara av att lukta sig till smärta utan också kunna apportera saker som tappas, gå bakom och bredvid en permobil och gå först in i en hiss.

Till sommaren kommer Stella till Levi Matsson för samträning. Tre månader senare certifieras de båda av Svenska Brukshundklubben och Stella tilldelas täcke och ID-handlingar.

– Assistanshundar har många olika användningsområden och kan verkligen hjälpa människor att öka sin livskvalitet. Framöver kommer vi även att utbilda världens första "tvångshund" som ska hjälpa människor med tvångssyndrom, berättar Johanna Strandh och Anna Londré.

Smärthundar

Den första smärthunden i världen utbildades i Finland 2015.

Ytterligare ett 10-tal smärthundar har utbildats i Finland sen dess.

Hundarna lär sig varna en person innan en smärtattack bryter ut.

Hundhjälpen i Uppland är med i ett forskningsprojekt på Helsingfors universitet och utbildar nu Sveriges första smärthund.

De utbildar assistanshundar för personer med exempelvis epilepsi, diabetes och neuropsykiatriska diagnoser.

Assistanshundsinstruktörerna på Hundhjälpen i Uppland är certifierade av Svenska Brukshundklubben.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Mikaela Wass