Svaret på mysteriet: En bolid

Ljusskenet som kunde ses i Uppsalaområdet och på flera platser i landet på måndagskvällen var en bolid. Detta enligt forskaren och astronomen Eric Stempels, vars meteorkamera fångade ögonblicket.

20 mars 2017 22:46

Det ljussken som många Uppsalabor såg på himlen vid 21:30 på måndagskvällen är en så kallad bolid, en mycket ljusstark meteor. Detta fastslår astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet.

– Det är en bolid som fångats upp av våra meteorkameror, säger han.

Meteorkamerorna, som drivs av nätverket Swedish Allsky Meteor Network, filmar himlen dygnet runt och spelar in om någon händelse registreras. Sedan analyseras händelsen automatiskt.

 SE FILMEN FRÅN METEORKAMERAN HÄR

En bolid är en slags ljusstark meteor som brinner upp i atmosfären. Den uppfattas som ett blåliknande ljussken på himlen, som kan vara följt av en ljudlig smäll.

Vittnesuppgifter om ljusskenet kom under kvällen från flera platser i landet, vilket enligt Eric Stempels pekar på att det var en stor bolid.

– Sådana här meteorer faller några gånger om året, ibland när detta görs under dagen märker man det knappt. Men detta måste varit en större sten än vanligt, som dessutom brunnit upp längre ner i atmosfären.

Vanligtvis brinner en bolid upp på 30-50 kilometers höjd uppe i atmosfären, men Eric Stempels anar att denna brann upp först vid 25 kilometers avstånd till markytan. Att vissa hört en kraftig smäll strax efter ljusskenet är även det karaktäristiskt för en bolid.

– Det ljud som kan höras någon minut efter ljusskenet är en slags överljudsboom. Det är ljudet som hörs när stenen brinner upp om dess hastighet är högre än ljudets hastighet, säger Eric Stempels.

På länken nedan kan man läsa mer om upptagningen från meteorkameran:

http://www.astro.uu.se/meteorwiki/FirstResults

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Möller Berg