På flera platser under golvet i Odinsborgs kafé- och köksavdelningar hittades förra året angrepp av den fruktade äkta hussvampen, som förvandlar träkonstruktioner till torra småbitar. Hela restaurangen stängdes efter sommarsäsongen förra året och ett omfattande rivnings- och saneringsarbete inleddes. Bland annat har golven och hela grundkonstruktionen i berörda områden rivits och stora mängder fyllnadsmaterial grävts och sugits ut.
– Totalt har ungefär 100 ton av olika slags material tagits bort, berättar Mathias Jonsson, förvaltare vid Statens fastighetsverk som äger Odinsborg.
– Vi har fortlöpande hittat nytt svampmycel, allt eftersom vi tagit bort material i huset, men nu börjar vi runda vi av det komplicerade saneringsarbetet.
LÄS MER: Anrik Uppsalarestaurang tvingas stänga
När saneringen avslutats återstår hela uppbyggnadsarbetet med ny grund- och golvkonstruktion. Tidigare förhoppning om att öppna kaféet och restaurangen till årets säsong kommer inte att hålla. Byggnadsarbetet beräknas pågå hela sommaren.
– Eftersom man tvingats till så stora ingrepp så följer det också med en del andra åtgärder, som kompletteringar av brandskyddet och byte av ytskikt, som ändå blivit aktuellt inom en ganska snar framtid. Nu vet man att lokalerna klarar moderna krav, säger Mathias Jonsson.
Enligt förvaltaren kommer kafégästerna att känna igen sig, när verksamheten så småningom kan öppna, trots att mycket byts ut:
– Det blir lite fräschare tapeter och man kommer nog att känna att det luktar nymålat men vi håller kvar vid den stil som varit.
LÄS MER: "Ser fram emot återöppningen"
Besökare i fornminnesområdet kommer ändå att kunna köpa glass, kaffe och smörgåsar i vår och sommar i Odinsborgs regi, berättar Catarina Leijon, som driver restaurangen och kaféet:
– Vi öppnar ett litet utekafé och har ett litet kök så att turister ska kunna få något att fika och äta, säger hon.
Hon hoppas också att övervåningen i huset ska kunna öppnas för besökare under den vikingamarknad som planeras i mitten av sommaren.
Vd:n för Uppsalas turistbolag Destination Uppsala, Tiina Mykkänen, konstaterar att mat och dryck på besöksplatser ökar attraktiviteten. Gamla Uppsala är en av Uppsalas mest besökta turistmål:
– Vi välkomnar att det finns en aktör på plats som driver restaurang eller kaféverksamhet då det skulle vara positivt för Uppsalas besökare och Gamla Uppsala som besöksmål. Vi är också trygga med att de lösningar för sommaren som redan är planerade kommer att fungera väl, säger Tiina Mykkänen.
Siktet är nu inställt på att återuppbyggnaden ska bli helt färdig i höst.