Fasaden verkade perfekt. Den i dag 31-årige mannen hade gott om pengar, han hade studerat ekonomi vid ett universitet i USA och arbetade i New York för en av världens största investmentbanker.
Det var i alla fall vad han berättade för människor i sin omgivning. Han var sedan ett par år tillsammans med en svensk kvinna i 20-årsåldern och hon hade inga skäl att ifrågasätta pojkvännens bakgrund.
Flickvännen hade ärvt 1,5 miljoner kronor efter sin pappa och 31-åringen, som kommer från en välbeställd familj i Uppsalatrakten, hade hjälpt henne att investera arvet. Tack vare 31-åringens höga inkomster kunde de båda leva lyxliv med resor, krogbesök och dyra kläder. Enligt vad flickvännen fått veta hade utgifterna betalats med hans lön.
Men i flickvännens familj växte en känsla av att något inte stod rätt till. Hur kunde han vara ledig så mycket? Borde inte ett karriärjobb på en investmentbank som Goldman Sachs kräva rejäla arbetsinsatser?
Genom sina extravaganta vanor bevisade 31-åringen i alla fall att han med råge hade råd att göra rätt för sig. Som till exempel då han gick på puben med flickvännens svåger för att fira en bonus på 300 000 kronor med champagne.
Till sist var dock frågetecknen så många att flickvännens familj anlitade en privatdetektiv i USA för att kolla upp 31-åringen. Det som då kom fram blev en chock.
Men för att förstå bakgrunden får vi gå tillbaka till 2014 då 31-åringen träffade sin blivande flickvän. Han berättade då att han hade en ekonomiexamen från Columbia University och bar ofta en t-shirt med universitetets logga.
Paret bodde växelvis i USA och Sverige, ibland tillsammans och ibland isär. Ett första tecken på att något var fel kom 2015 då de hyrde en lägenhet i Stockholm. Flickvännen tyckte att hyran på 19 000 kronor var för dyr men han ska då ha tagit på sig att betala. Enligt flickvännen upptäckte hon senare att han fört över 19 000 kronor från hennes sparkonto, men han kom med någon förklaring som hon godtog.
Han sa ofta att han stod för alla deras utgifter. När hon ifrågasatte exempelvis det här med hyran kände hon sig bortskämd och att hon inte bidrog. Dessutom levde hon i trygg förvissning om att han investerat hennes miljonarv på ett klokt sätt.
En dag berättade 31-åringen att Goldman Sachs ville att han skulle jobba på Hong Kong-kontoret och paret flyttade dit för en kort period. Hans visitkort visade nu att han arbetade i Hong Kong och flickvännen följde
ibland med till kontorets lobby. Det hände under arbetsdagarna att flickvännen fick foton som han tagit på sig själv med företagets ID-bricka och han brukade använda en väska med Goldman Sachs logga.
I början av 2016 beslöt sig paret för att slå sig ner i New York och 31-åringen lät investera 600 000 kronor av flickvännens arv i en lägenhet där. Hon var väldigt kär och när han friade sommaren 2016 sa hon ja.
Hon var dock lite osäker på hur pojkvännen placerat hennes pengar och oroade sig för vad som kunde hända med arvet om han skulle avlida. Men han lugnade henne genom att skriva ut en check på en miljon dollar.
En decemberdag 2016 fick flickvännens familj ett telefonsamtal från 31-åringens farfar och det blev något som skulle vända upp och ner på flickvännens liv.
En tid dessförinnan hade farfadern kontaktats av 31-åringen som övertalat honom att investera 30 000 dollar genom Goldman Sachs.
Efter ett tag upptäckte farfadern att någon investering inte hade gjorts och när han kontaktade Goldman Sachs visade sig att ingen hört talas om hans sonson.
I polisförhör kom han att beskriva sitt barnbarn som "en människa som hittar på en lögn direkt när han pratar med dig".
Farfadern ringde flickvännens familj i Sverige och det var då de kopplade in privatdetektiven. Det stod snabbt klart att 31-åringen aldrig studerat vid Columbia University och att han inte investerat flickvännens arv i någon lägenhet i New York.
I samma veva fick flickvännen en faktura på drygt 300 000 kronor för inköp som gjorts med hennes kontokort utan att hon känt till det.
När familjen avslöjade lögnerna för flickvännen blev hon fruktansvärt upprörd och vägrade till en början gå med på att det kunde vara sant.
Flickvännens familj ordnade så att 31-åringen kom till ett möte i Sverige där han ställdes mot väggen. Han uppträdde som vanligt övertygande och kom med en rad förklaringar, men den här gången blev han märkbart stressad.
"Han svettades och var obekväm i situationen", berättade en anhörig. Mötet slutade med att 31-åringen lovade att ordna fram de 1,5 miljoner kronorna från flickvännens pappas arv.
Våren 2017 blev en jobbig tid för flickvännen som då befann sig i Sverige. Hon var osäker på hur det egentligen var ställt med deras ekonomi. 31-åringen hade ju flera gånger visat henne på datorn hur arvet vuxit med 100 000-tals kronor. På hans mobil hade hon själv fått se skärmbilder som bevisade att han hade tillgångar på över 10 miljoner kronor. Hennes kontokortsskulder hade han betalat vilket han kunde belägga med mejl från banken.
Hon levde under stark press, saknade egen bostad och flyttade runt mellan kompisar. Hon hade 300 000 kronor i kontokortsskulder och vart arvet tagit vägen var höljt i dunkel.
Hon sms-ade pojkvännen gång på gång och bönade om att få sitt arv: "Ger du inte tillbaka mina pengar så är jag helt jävla förstörd. Kan inte göra något med mitt liv".
Han skrev: "Älskar dig. Tyst bara".
Vecka efter vecka bad hon att få veta vad var hennes pengar fanns. I en katt-och-råtta-lek blev svaret gång på gång att han fört över miljonbelopp till henne men de kom aldrig.
Till slut bröt hon med 31-åringen och polisanmälde honom för bedrägeri. "Nu inser jag att jag levt med en person som har utgett sig för att vara någon helt annan", konstaterade hon i ett brev till sin familj.
Men historien tar inte slut här. Mannen började istället dejta en rad kvinnor i Sverige, ibland flera på samma gång. Vid mötena berättade han om sina studier i USA och sitt välavlönade arbete på Goldman Sachs.
Han skickade ofta foton från sina affärsresor runt om i världen. Ibland befann han sig i styrelserummet på företaget Kinnevik, andra gånger var han iväg för att läxa upp sin personal.
Planerna var storslagna. Han erbjöd en kvinna i Stockholm att flytta in i en villa han skulle köpa, en villa som de tittat på tillsammans. Enligt kvinnan hörde hon flera gånger när han pratade med mäklaren i telefon. I efterhand insåg hon att det var fejksamtal.
Samma kvinna fick bilder som visade att han var på en resa i Mexiko. I själva verket ska han ha befunnit sig i kvinnans lägenhet med vänner dit han fått nycklar när hon själv var bortrest. Kvinnan upptäckte senare att han tagit ut 99 000 kronor från hennes kontokort.
Även en annan kvinna fick höra att han köpt en villa där de skulle bo tillsammans. Priset för villan, som låg på Lidingö, var 10 miljoner kronor och kvinnan befann sig "i ett lyckorus". Men kvinnans far fattade misstankar och knackade på i villan. Dörren öppnades av en person som sa att han just köpt huset.
31-åringen kom över ett kontokort som den aktuella kvinnan använde i tjänsten och tog ut 166 000 kronor vilket medförde att hon var nära att förlora jobbet.
Det frekventa dejtandet med olika kvinnor pågick under 2017 och 2018. Gång på gång slutade det med att kvinnorna blev av med pengar, ofta genom att 31-åringen lade beslag på deras kontokort.
Ibland påstod han sig ha tappat sitt eget kontokort, att det blivit stulet eller kapat av bedragare. Han bad då om att kvinnorna skulle låna ut pengar eller stå för kostnaderna med löfte om återbetalning. Det handlade om resor, krogbesök och annat.
Ibland mejlade han kontoutdrag som bevis på att han betalat tillbaka men några pengar fick kvinnorna aldrig.
Flera av dem han dejtat har berättat att de direkt föll för den charmige, välklädde mannen som dessutom såg mycket bra ut. Han var ofta till en början uppvaktande och omtänksam. Till exempel har en kvinna berättat hur han efter första träffen budade presenter till den restaurang där hon befann sig.
Att han utgav sig för att ha mycket pengar och ett statusfyllt jobb hade troligen också effekt.
En av de kvinnor som inledde ett förhållande med 31-åringen förklarar varför hon fastnade för honom:
– Han spelade på känslor och visste vilka knappar han skulle trycka på. Han var väldigt kärleksfull och sa redan tidigt i relationen hur mycket han tyckte om mig, säger hon till UNT.
Även män drabbades av bedrägerierna. En man som driver ett it-företag berättar i polisförhör att han räknade 31-åringen som en av sina närmaste vänner. En dag ringde 31-åringen till it-företagaren och sa att han satt fast i London.
It-företagaren lämnade då ifrån sig sina kontokortsuppgifter så att hans vän skulle kunna köpa en flygbiljett. Efter ett tag fick han en kreditkortsräkning på 138 000 kronor. Som kompensation fick han en check av 31-åringen men den visade sig vara falsk.
Johan Berg äger hotellbåten Selmas hytt & salong i Fyrisån i Uppsala. En majdag 2017 checkade 31-åringen in på hotellbåten.
– Han var väldigt trevlig och berättade att han just kommit från New York för ett projekt med universitetet, säger Johan Berg.
När hotellnotan skulle betalas sa 31-åringen att hans kort inte fungerade.
– Han satt här i lobbyn och jag hörde hur han pratade med sin bank i mobilen en lång stund, men troligen låtsades han bara. Sen mejlade han en bekräftelse på att han betalat notan, men det var bara fejk.
– Jag är inte lättlurad men han blåste brallorna av mig. Troligen är det här en livsstil för honom, säger Johan Berg som förlorade 11 000 kronor.
Hösten 2017 häktades 31-åringen. Efter frisläppandet i avvaktan på rättegången satte han återigen igång att dejta och lura kvinnor. Han häktades igen och sitter frihetsberövad sedan oktober 2018. Sammanlagt har polisen fått in 36 anmälningar mot mannen.
– Det var viktigt att få stopp på honom, i annat fall hade hans brottslighet troligen fortsatt, kommenterar Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerienhet.
31-åringen förklarade för polisen att han inte bedragit någon och alla skulder skulle regleras. Till och med i förhör berättade mannen att han hade stora tillgångar.
För att låta honom bevisa det fick han tillgång till en dator i häktet och polisen såg på medan han loggade in på sin bank. Men pengarna kunde han inte hitta och menade då att banken måste ha flyttat dem.
De enda löneinkomster som gick att spåra kom från ett lågavlönat jobb i Uppsala kommun som mannen haft flera år tidigare. Hans "bevis" på inbetalningar, lägenhetskontrakt och annat visade sig vara fejkade. Det han levt på under åren hade främst varit flickvännens arv.
I mars i år dömdes 31-åringen av Uppsala tingsrätt till två års fängelse för bedrägerier mot 12 personer, varav tio kvinnor.
Advokat Hanna Lindblom var målsägarbiträde åt fyra kvinnor som haft en relation med 31-åringen.
– Kvinnorna har blivit grundlurade av en person som de litat på och haft känslor för, något de upplevt som otroligt kränkande, säger hon.
Mycket kring 31-åringen är en gåta. Hur tillbringade han till exempel dagarna när han sa till flickvännen att han gick till jobbet på Goldman Sachs?
– Han fick den frågan under rättegången. Trots att en representant för Goldman Sachs under ed vittnade om att han inte arbetat vid företaget höll han fast vid det. Det kan ju vara så att han faktiskt tror det själv, säger Hanna Lindblom.
Vid bedrägerier riktar sig gärningsmännen ofta mot personer de inte har någon relation till, som exempelvis vid telefonbedrägerier. På det sättet sticker fallet med 31-åringen ut.
– Det är ovanligt att någon lyckas lura så många personer som han har träffat, säger Russell Morley.
31-åringen har överklagat till hovrätten och begär att bli frikänd med motiveringen att han är oskyldig.
– Min klient är besviken på att tingsrätten inte trott på uppgifterna om hans bakgrund. Det är en viktig omständighet eftersom det innebär att han haft inkomster, säger 31-åringens försvarsadvokat Carl-Oskar Morgården.
Enligt 31-åringen har han pengar på en viss bank men menar att polisen inte kontrollerat detta. Att tillgångar inte gått att få fram från hans övriga konton förklarar han med att de varit frysta av myndigheter i USA.
Flera kvinnor anklagar honom för att olovandes ha använt deras kontokort.
– Han säger att de gått med på att han använt korten. Han bekräftar vissa skulder som han även är villig att återbetala om han får tillgång till sina pengar, uppger Carl-Oskar Morgården.