Studentstaden genomför omkring 130 besiktningar i samband med utflytt vid varje månadsskifte.
– Det är en väldigt stor omsättning på våra studentbostäder och därför är flyttbesiktningar en av våra kärnprocesser. Vi har tydliga rutiner för hur de ska genomföras och vi dokumenterar allt väldigt noggrant, säger Mathias Lantz, fastighetschef vid Studentstaden.
UNT har i en annan artikel skrivit om ett uppmärksammat Facebookinlägg där en tidigare hyresgäst berättat om en flyttfaktura på 3 700 kronor, bland annat för fettfläckar på två olika väggar.
LÄS MER: Hon bestrider flyttfaktura på 3 700 kronor
– I samband med en flytt bedöms det allmänna skicket på lägenheten och en samlad faktura kan ju bestå av flera olika saker. Finner vi någon anmärkning så jämförs protokollet med föregående protokoll för att se om skadorna fanns noterade redan då. Jag vill inte uttala mig om specifika ärenden, men rent allmänt så bedöms fettfläckar som onormalt slitage och kräver en del behandlingar. Ofta behöver man tapetsera om hela rummet, säger han.
I den här facebooktråden hävdar vissa att de blivit fakturerade på skador som de inte orsakat?
– Vi har väldigt tydliga rutiner just för att försöka undvika den här typen av missförstånd. Vi tar alltid bilder på skadorna och försöker informera hyresgästerna om vad som gäller. Men om man nu upptäcker något vid inflytten som vi missat i protokollet så är man mer än välkommen att höra av sig.
Får ni många samtal om era besiktningar?
– I förhållande till hur många som görs varje månad så skulle jag säga att det är få och i de flesta av fallen är lägenheterna i fint skick. I de fall där vi hittar brister så skickar vi en faktura och vi brukar vara överrens med hyresgästerna efter att vi talats vid och förklarat varför vi tagit beslutet. Alla hyresgäster får möjlighet att vara med vid besiktningen och vi ser gärna att fler tar den möjligheten.
Hur ser du på att vissa blir upprörda över de här fakturorna?
– Det har vi full förståelse för och jag tror att det är svårt att förstå vad saker och ting kostar. Vi försöker hela tiden se på hur vi kan bli bättre på att informera om vad som gäller vid in- och utflytt.
Förra året utförde Studentstaden cirka 1 600 avflyttningsbesiktningar och av dessa debiterades cirka 15 procent på grund av onormalt slitage, alltså drygt 240 hyresgäster. En fullt rimlig fördelning, förklarar Vicktoria Bagi, pressekreterare och utredare vid Hyresgästföreningen i Uppsala län, som tagit del av siffrorna.