Studentkåren: "Det kom som en chock"

Uppsala studentkår är kritiska till Heimstadens uttalande kring studentbostäderna på Sernanders väg i Uppsala.

31 januari 2017 11:29

Det var i december förra året som hyresförhandlingarna om höghusen i Flogsta strandade. Fastighetsägaren Heimstaden valde då att skicka ut hyresavier med en högre avgift trots att det inte fanns någon överrenskommelse med Hyresgästföreningen.

LÄS MER: "Det är rena bluffakturor"

Den tredje januari utsattes Heimstadens kontor i Flogsta för fönsterkrossning och klotter. Vid entrén hade någon skrivit "Höjer ni hyran sänker vi er". Två dagar senare utsattes lokalerna på nytt för skadegörelse. En representant för Heimstaden sade då till tidningen Ergo att "det här blev droppen" och att de nu har planer på att bygga om 2 000 studentbostäder till vanliga lägenheter.

LÄS MER: Studentbostäder kan försvinna efter skadegörelse

Nu ger sig Uppsala studentkår in i debatten. De anser att ett sabotage utfört av ett fåtal individer inte är skäl till att ta bort 2 000 studentbostäder.

– Att Heimstaden hotar med omvandling är orimligt och får oss att undra om de verkligen vill vara en seriös aktör på Uppsalas bostadsmarknad. Självklart tar vi avstånd från all form av sabotage, hot eller vandalism, men det är viktigt att komma ihåg att detta är enskilda individer som inte på något sätt kan ses som representativa för de som bor i Flogsta höghus eller för studenter överlag, säger Jakob Stone, styrelseledamot i Uppsala studentkår, i ett pressmeddelande.

Enligt kårens ordförande, Daniel Simmons, finns det ett allmänt missnöje hos hyresgästerna i Flogsta som nu kommer upp till ytan.

– Det har inte fungerat bra på länge där ute. Man har bland annat haft problem med internetuppkopplingen och haft svårt att få kontakt med hyresvärden, säger han till UNT.

Hur ser du på den här situationen som råder just nu?

– Det känns jättetråkigt. Beskedet att de planerar att göra om studentbostäderna kom som en chock och vi har aldrig varit med om att en hyresvärd uttalat sig på det sättet. Uppsala är en stad som har väldigt stora problem med studentbostäder och något sådant här har vi verkligen inte råd med.

Vad kan Uppsala studentkår göra i det här läget?

– Sedan första nyheten kom har vi fört en dialog med universitetet som hyr cirka 400 av dessa bostäder, säger Daniel Simmons.

Uppsala kommun har kallat till möte med Heimstaden och Uppsala universitet nästa vecka.

- Det är en helt avgörande fråga för Uppsala som studentstad. Därför måste vi träffas och prata om det här, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

UNT har sökt Heimstaden för en kommentar.

LÄS MER: "Betala inte hyran"

LÄS MER: Möte om hyreskonflikt väckte känslor

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson