Protester från grannar är mer regel än undantag när nya hus planeras på obebyggd mark. Byggplanerna i korsningen Gamla Uppsalagatan - Iduns väg har väckt en protestvåg som även med Uppsalamått är ovanligt stark.
Drygt 170 små hyreslägenheter, riktade främst till ungdomar, planeras på dagens gräsyta. Marken är i dag klassad som park. Flera mindre huskroppar, mellan två och sju våningar höga, byggs på platsen om planerna genomförs. Enligt kommunens förslag ska variationer i höjder, placering och fasadval skapa ett livfullt intryck.I bottenvåningarna planeras lokaler för verksamheter och ett kafé.
Förutom att nya hyresbostäder erbjuds till unga blir området mer livfullt och tryggt med fler invånare, enligt detaljplaneförslaget. Planer för flera hundra nya bostäder finns även på andra sidan av Gamla Uppsalagatan, som ska omvandlas till "stadsgata" med trädalléer, kantstensparkering, smalare körfält och gång- och cykelvägar på ömse sidor.
De kringboende som vänt sig till kommunen – många av dem från villakvarteren intill – har knappast låtit sig övertygas av beskrivningarna. "Skamligt" är slutklämmen i ett av yttrandena, där planerna beskrivs som del i en pågående "ödeläggelse av varenda grön oas i Uppsala". Tonläget är lika beskt i många andra yttranden. Över 60 personer har skickat in synpunkter på planförslaget, tillsammans med organisationer och myndigheter.
Flera boende anser att utseendet och storleken på de planerade husen inte passar i villaområdet. De befarar ökad trafik och buller, i synnerhet som hus på upp till fem våningar ska byggas i kvarteret intill. Andra påpekar att grönytan används flitigt av barn och gamla. Många anser också att kommunen informerat en alltför snäv krets av grannar om planerna. Först på sluttampen av remisstiden tycks flera ha nåtts av ryktet om förslaget.
I vissa fall bottnar kritiken i en tydlig oro för att ungdomsbostäderna ska medföra nattliga fester, störd nattsömn, bristande ordning och social oro – med sjunkande huspriser i släptåg. Men utanför kritikstormen finns också enstaka positiva röster. Blandning av boendeformer och ökat serviceutbud välkomnas från en del av dem som svarat.
Villaföreningen i området tillhör kritikerna, men lämnar också egna förslag på hur kvarteret i stället kan byggas ut i mindre skala. Flera andra boende har på samma sätt lämnat egna idéer om utbyggnad.
– Det går att bygga med känsla och estetik så att folk vill bo kvar i de nya husen, säger Lars Hylander från Gamla Uppsala villa- och trädgårdsförening.
Behovet av bostäder är rekordstort. Är det inte rimligt med nya smålägenheter i området?
– Vi är fullt införstådda med behovet att bygga i Uppsala men de här husen står i direkt kontrast till villabebyggelsen, säger Lars Hylander.
– När man naggar grönområden bit för bit så slutar det ofta med att man till sist tar hela området. Man måste vara uppmärksam och inte förstöra särarten i attraktiva bostadsområden.
Från myndigheter och organisationer får planerna mer blandat mottagande. Länsstyrelsen ger klartecken för att bullret hamnar över de rekommenderade nivåerna i vissa lägen, men efterlyser en närmare utredning av hur luftföroreningarna påverkas av samtliga byggplaner i området, när gatan blir mer kringbyggd. Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd pekar också på luftproblemen och föreslår dessutom en flytt av vissa planerade hus för att minska bullret till bostäderna.
Uppsala handelskammare skulle gärna se högre eller tätare bebyggelse i området men anser att förslaget är välavvägt och "en naturlig komplettering av bebyggelsen" . Kommunens plan- och byggnadsnämnd får nu ta ställning till om planerna ska justeras innan en avslutande remissomgång.