Stor vattenläcka på Akademiska

En vattenläcka i nybygget J-huset på Akademiska sjukhuset har orsakat skador på byggnaden.

6 december 2018 16:09

Vattenläckan uppstod när en montör skulle göra en kompletterande justering av sprinklersystemet på våningsplan 5.

Fel vattenledning hade stängts av inför arbetet och en okänd mängd vatten forsade ut.

– Det rann ut vatten i korridoren men som tur var kunde ledningen strypas på några minuter, säger Kent Strömberg, projektledare för J-huset.

Enligt Kent Strömberg har vatten runnit ned på plan 4, bland annat i ett rum med medicinsk utrustning. Men skadorna är inte så omfattande att golv behöver brytas upp, säger han.

– Vi gör fuktkontroller och anser nu att skadorna är i en begränsad omfattning. Vattnet fick aldrig något fäste och skadorna kommer inte att påverka byggnaden på sikt.

Hur förebygger ni att detta inte händer igen?

– Det här handlar om den mänskliga faktorn och det är olyckligt. Vi ser nu till att vi blir noggrannare i att säkerställa att våra ordinarie rutiner följs, säger Kent Strömberg.

J-huset har varit omtalat ända sedan det började byggas. Bygget har kantats av problem som fuktskadad isolering, förseningar och fördyringar. Huset har hittills kostat 2,1 miljarder att bygga och totalkostnaden beräknas landa på 2,5 miljarder.

I november påbörjades flytten till de nya lokalerna. Men J-huset är fortfarande tomt på patienter och personal - byggnaden tas inte i bruk förrän i februari 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg