Stor intervju: Bekymrad Ullenhag vill leda Liberalerna

Om en månad kan Uppsalasonen Erik Ullenhag stå som ny partiledare för Liberalerna. Han vill staka ut en ny politik för partiet. Och han är bekymrad över det politiska klimatet i Sverige.

28 maj 2019 19:46

Det har spekulerats länge, men nu är det definitivt klart: Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat för Liberalerna.

Erik Ullenhag har haft en rad poster inom partiet och länge setts som Jan Björklunds kronprins. Men beslutet att kandidera var inte helt lätt, säger han till UNT.

– Det är en stor fråga, både för mig och familjen. Jag landade i beslutet först för ett par veckor sedan. Men nu känns det självklart och spännande.

Varför vill du bli partiledare?

– För att jag tror att jag kan vara med och utveckla en politik som löser riktiga samhällsproblem. Det handlar bland annat om svenska företags konkurrenskraft, om skolfrågan som Liberalerna absolut inte får släppa och om klimatet, där Liberalerna inte presterat en agenda i paritet med hur stort problemet är.

Erik Ullenhag bor i dag i Jordanien, där han är ambassadör. Han säger att det varit nyttigt att betrakta den svenska politiken utifrån – och att han är bekymrad.

– Står man lite vid sidan av blir det uppenbart att vi har ett politiskt klimat som präglas av medvetna missförstånd och för få riktiga samtal. Jag hoppas få bidra med politisk eftertänksamhet.

LÄS MER: Tre slåss om att leda Liberalerna

Även Nyamko Sabuni och riksdagsledamoten Johan Pehrson har meddelat att de kandiderar. Men de flesta är eniga om att det är mellan Ullenhag och Sabuni som striden står. Medan hon betecknas som kravliberal är Erik Ullenhag tydligt socialliberal. Kritiska röster har menat att Ullenhag är för lik Jan Björklund och därmed inte står för den förnyelse som partiet behöver – en åsikt som förstärkts efter partiets usla resultat i EU-valet.

Kan du få L kan lyfta?

– Jag tror att Liberalernas problem länge varit att man gjort snabba utspel för att få snabba framgångar. Det jag kan bidra till är en mer samlad berättelse kring vad vi vill och att inför nästa val utveckla en genomarbetad politik för samhällets viktigaste utmaningar. Då kan vi se en förändring. Sverige behöver ett starkt socialliberalt parti.

Undersökningar visar att era väljare snarare drar åt höger. Är det ett problem om du blir vald?

– Huvudproblemet är väl snarast att vi har för få väljare. Överlag tycker jag inte att vi ska anpassa oss efter vad vi tror att väljarna tycker. Jag tror att väljarna vill höra vad vi som parti vill göra.

Om du blir vald, vilken sakfråga vill du ta tag i först?

– Den största hemläxan är klimatet. Vi har bra klimatpolitik på flera punkter, men har inte lagt den tid och kraft på frågan som vi borde.

Ett av de områden du lyfter fram som viktiga att ta tag i är hedersförtryck. Borde du gjort mer som integrationsminister?

– Hela samhället bör vara självkritiskt. I dag är vi bättre på att se hedersstrukturerna, men mycket mer behöver göras.

Regeringsfrågan har splittrat partiet på djupet. Valet av partiledare ses nu som ett strategiskt val inför framtida samarbeten. Medan Nyamko Sabuni förespråkat en återgång till Alliansen betraktas Erik Ullenhag som en garant för att avtalet med S och MP hålls.

– Jag var inte med i de svåra diskussionerna inför regeringsbildningen. Men jag tycker att avtal ska hållas, och januariavtalet innehåller många bra liberala reformer.

Vilka vill du att L samarbetar med efter nästa val?

– Jag tror inte att något parti i det här stökiga politiska landskapet kan svara på hur regeringsbildningen ska se ut om flera år.

Nu väntar en hektisk valkampanj för Erik Ullenhag. Den 28 juni ska partiet välja ny partiledare.

Om det blir du som väljs, flyttar du hem till Uppsala då?

– Nej, det blir sannolikt Stockholm. Men jag har familj och vänner i Uppsala så jag är ofta där.

DEBATT: Fyra lokala liberaler och Erik Ullenhag i debattartikel

Uppvuxen i Uppsala

Namn: Erik Ullenhag

Ålder: 46 år.

Familj: Fru och två barn. Pappa är Jörgen Ullenhag, som tidigare varit liberal politiker och chefredaktör för UNT.

Bor: I Amman i Jordanien, där han är Sveriges ambassadör. Uppvuxen i Uppsala.

Politisk bakgrund: Har bland annat varit integrationsminister, partisekreterare och riksdagsledamot för Liberalerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow