Stal hjullastare och slängde ut fotanglar

Två män åtalas för stöld av en hjullastare. Ägaren tog upp jakten på gärningsmännen.

20 augusti 2019 16:00

En natt i slutet av juni vaknade en gårdsägare i Uppsalatrakten av att någon körde iväg med hans hjullastare. Ägaren insåg att tjuvar var i farten, larmade polisen, hoppade in i sin bil och tog upp förföljandet.

– En hjullastare går ju inte så fort så han var ganska snart ikapp den, säger åklagare Sebastian Johansson.

När föraren av hjullastaren insåg att han blivit upphunnen hoppade han ur fordonet och in i en bil som kördes av en kumpan. Under det fortsatta efterföljandet kastade gärningsmännen ut fotanglar som gjorde att gårdsägarens bil fick punktering i hög hastighet. Polisen fortsatte sedan följa efter flyktbilen i drygt en mil via bland annat Gamla Uppsala, Svista och Forkarby. På en grusväg körde bilen av vägen och kolliderade med ett träd. De två misstänkta greps. I samband med insatsen fick även en polisbil punktering av utkastade fotanglar.

LÄS MER: Biljakt efter stöldförsök i Uppsala

Båda männen åtalas nu för grov stöld. Enligt åtalet var hjullastaren värd över 230 000 kronor. Den misstänkta föraren av flyktbilen åtalas även för framkallande av fara för annan, rattfylleri och olovlig körning. Båda har i förhör nekat till brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist