Spa och sportbar för de äldre

Spa med varma bad, massage och en sportbar. Så marknadsför Attendo sitt senaste byggprojekt för äldre. Om ett år är 105 lägenheter på Kvarngärdet klara för inflyttning.

30 januari 2019 08:30

Vårdbolaget Attendo är i full färd med att färdigställa sitt femte äldreboende på Gamla Uppsalagatan på Kvarngärdet. Det drivs enligt LOV, lagen om valfrihetssystem och innebär att Attendo ansvarar för både byggande och driften.

Bolaget marknadsför äldreboendet som ett livsstilsboende. Det kommer att ha ett sport- och spakoncept som innebär att det byggs en sportbar med storbildskärm, ett gym och en spa-del med varma bad, bubbelpool, kroppsvårdsbehandlingar och en relaxavdelning med massage. Därutöver byggs en 100 kvadratmeter inglasad uteterrass.

Det är Uppsalas expansiva utveckling som lockar företaget att bygga nytt. Med det följer en befolkningstillväxt där också gruppen äldre växer - och med den skara som önskar att lyxa till det på ålderns höst.

– Det finns ett behov av den här typen av bostäder där det erbjuds det lilla extra. Vi har ett nyöppnat äldreboende på Råbyvägen med samma koncept och där har vi visningar för intresserade flera gånger i veckan, säger Anna Palm, verksamhetschef på Attendo.

Hittills har fem våningar kommit på plats – när hela fastigheten är färdigbyggd blir den sex respektive sju våningar hög med en tegelfasad som skiftar i brunt och beige. Av 105 lägenheter är sex stycken vikta för parboende.

– Här kommer lägenheterna ha två separata sovrum, vilket inte är så vanligt än. Det kan vara en fördel, om man har olika vårdbehov eller en önskan om skilda sovrum, säger Anna Palm.

Beräknad inflytt är första kvartalet 2020 för personer som fått ett biståndsbeslut, alltså om ganska exakt ett år. På frågan om det blir dyrt att bo så här svarar Anna Palm:

– Om man jämför med konkurrenter är vi billigare gällande hyran. Sen tillkommer avgifter som kommunen fakturerar för omvårdnad och mat, som är lika var man än bor.

Än så länge går det inte att boka sig för en lägenhet, som har en yta på 32 kvadrat med pentry och badrum. Först måste huset stå klart, därefter är boendet valbart hos kommunens äldreomsorg.

Attendo får kommunal ersättning för vartenda vårddygn, i dagsläget 1 866 kronor per plats. För boenden i kommunens regi utgår en ersättning på 1 466 kronor per dygn för tätort och 1 527 kronor per dygn för landsbygd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg