Sönderslagna sparkcyklar i Fyrisån

Många Uppsalabor har omfamnat elsparkcyklarna men det finns de som förstör. Flera elscootrar har saboterats under de senaste månaderna.

17 april 2019 20:21

Sedan i mars har drygt 150 elsparkcyklar från företaget Voi rullat på Uppsalas gator. Tidigare har det lokala företaget Ozon Rides ett 30-tal elscootrar i centrum. Trots att de har använts flitigt av Uppsalaborna har flera sparkcyklar förstörts och saboterats. UNT har bland annat fått in bilder på elsparkcyklar som legat sönderslagna och övergivna, samt elscootrar som ligger på botten av Fyrisån.

– Eftersom det är självbetjäning på våra elscootrar finns det tyvärr personer som förstör dem istället. Men det är lyckligtvis bara ett fåtal som missköter sig, säger Kristina Nilsson, kommunikatör på Voi.

Men de sönderslagna elscootrarna är dock inget som är unikt för Uppsala, enligt Kristina Nilsson.

– Vi har tyvärr liknande problematik i de andra städerna där vi finns. Tyvärr förstör folk våra elscootrar men det är inget som påverkar vår verksamhet, säger hon.

Hur jobbar ni med att ta hand om de förstörda elsparkcyklar?

– Vi samarbetar med personer och företag som samlar in sparkcyklarna och reparerar dem. Är sparkcyklarna sönderslagna så finns det förhoppningsvis delar som kan gå till att serva andra elscootrar, säger Kristina Nilsson.

UNT har vid flera tillfällen försökt nå Ozon Rides för en kommentar men de har ej återkommit innan publicering.

* I en tidigare artikel skrev UNT att man fick parkera sparkcyklarna var som helst i Uppsala. Det är felaktigt då sparkcyklarna räknas som cyklar och ska parkeras därefter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell