Snöoväder problem för hemtjänsten

Hemtjänsten i Uppsala har svårt att hinna till de äldre på grund av det rådande snöovädret. Det säger Maj-Britt Andersson som arbetar vid kommunala Luthagens hemvård.

– Jag gråter snart, för vi orkar inte mer.

16 januari 2019 21:53

När tidningen under onsdagskvällen träffar Maj-Britt Andersson är hon trött och uppgiven. Snön faller tungt över Uppsala och hon har arbetat hela eftermiddagen med att försöka ta sig ut till äldre som behöver hjälp.

– Jag har pulsat runt i snön här i Luthagen, runt om till vårdtagarna och jag hinner inte! Jag gråter snart, för vi på hemtjänsten orkar inte mer, säger hon.

Maj-Britt Andersson är 60 år och har jobbat inom hemtjänsten i 35 år. Hon säger att hon inte sett en enda plogbil på hela dagen.

– Jag har hållit i min cykel och försökt att ploga mig fram genom snön så att jag inte ska ramla. Men det blir för lång gångtid. Vi på hemtjänsten har samma schema nu som när det är fint väder och torrt väglag.

Under tisdagen gick SMHI ut med en klass 1 varning för kraftigt snöfall över Uppsala. Maj-Britt Andersson säger att hon inte förstår varför kommunen inte förberett sig bättre på ovädret.

– De har ju vetat om detta! Och det är inte första gången jag jobbar i det här vädret. De måste ju ploga för att vi ska kunna komma fram!

När tidningen söker Uppsala kommun för en kommentar från den som ansvarar för snöröjningen får vi prata med Ronja Haufe, kommunikatör i beredskap. Hon beklagar situationen.

– Det är ju tråkigt och en mycket allvarlig situation när det går ut över äldre människor.

Enligt Ronja Haufe finns 130-150 snöröjningsbilar alltid i beredskap inför alla snöoväder

– Jag kan inte exakt säga var de befinner sig nu men det finns en prioriteringsordning som går ut på att snöröjarna tar de stora bussgatorna först, det är ju där som det rör sig mest med folk och där konsekvenserna bli värst vid stopp. Sen tar de gång- och cykelbanor, och sist mindre vägnät och andra gator.

Blev ni överraskade av det här ovädret?

– Det har jag väldigt svårt att tro eftersom det här ovädret var väntat och då står vi i direktkontakt med SMHI, säger Ronja Haufe.

Väntar man tills snöfallet slutat innan man röjer?

– Nej, snöröjningen ska komma igång direkt när snöovädret börjar.

Mer information än så kan Uppsala kommun inte ge under onsdagskvällen. Maj-Britt Andersson känner sig besviken.

– Snöovädret går ut över de som vi ska hjälpa. Ikväll blev det väldigt korta besök, säger Maj-Britt Andersson, och leder cykeln vidare genom helt oplogade gator i Luthagen.

Hon drar upp huvan över huvudet och använder cykeln som en rullator för att inte ramla på de hala vägarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom Lotta Frithiof Martina Lindvall