Skyddsmasken har blivit vardag för brandförsvaret

Utryckningspersonal är en arbetsgrupp som inte har möjlighet att hörsamma myndigheternas rekommendation om hemarbete. UNT har pratat med Uppsala brandförsvar om hur corona påverkar deras arbete ute på fält.

Antti Karonen och Malin Larsson i skyddsmaskerna som Uppsala brandförsvar numer använder sig av för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

Antti Karonen och Malin Larsson i skyddsmaskerna som Uppsala brandförsvar numer använder sig av för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

Foto: Fredrik Mauritzon/Uppsala brandförsvar

Uppsala kommun2020-04-09 07:31

En av de mest uppenbara förändringarna för Uppsala brandförsvar är nya rekommendationer om att använda skyddsmask på uppdrag.

– Vi använder de i första hand när vi åker på sjukvårdslarm, framförallt vid hjärtstopp. Eftersom vi inte kan ställa några frågor till patienter så måste vi alltid agera utifrån att personen har covid-19. I det avseendet agerar vi på samma sätt som ambulanspersonalen och följer regionens rekommendationer kring detta, säger Bo Eriksson, avdelningschef och insatsledare på Uppsala brandförsvar.

Brandförsvaret använder nu skyddsmask vid alla fall där de kan komma i nära kontakt med andra människor, som vid exempelvis trafikolyckor. Bo Eriksson berättar att det inte är några större problem med maskerna, förutom att det är lite tyngre att andas.

– Framförallt är det jättebra, vi skyddar både oss själva och andra från att smittas.

Hittills har inte något fall som brandförsvaret varit ute på varit bekräftat med covid-19, även om det har funnits misstanke om det vid flera tillfällen. En del rutiner har ändrats för att vara på den säkra sidan.

– Vi har slutat med mun-mot-mun vid HLR till exempel. Annars handlar det mesta om att vi har en större medvetenhet och förståelse för samhällsansvaret vi har och där vi är noga med att inte på något sätt bidra till smittspridningen. Men mycket handlar om att använda sunt förnuft.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!