Skuldsatt krog använde sig av målvakt

När Uppsalakrogen Lingon drog på sig skatteskulder placerades en så kallad målvakt i styrelsen och bolaget försattes i konkurs. Lingon fortsätter i dag i ett annat bolag med nytt serveringstillstånd.

Krog. Det bolag som tidigare drev restaurang Lingon i Uppsala övertogs innan konkursen av en straffad person med stora skulder.

Krog. Det bolag som tidigare drev restaurang Lingon i Uppsala övertogs innan konkursen av en straffad person med stora skulder.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-06-03 06:00

I februari 2015 hölls en konkursförhandling i Uppsala tingsrätt mot ett bolag som drivit restaurang Lingon på Svartbäcksgatan. Bolaget hade 1,5 miljoner i skatteskulder och representerades i tingsrätten av den enda person som återstod av styrelsen, en 39-årig Uppsalabo.

Han är registrerad för 110 000 kronor i skulder och är dömd för ringa narkotikabrott och snatterier. Mycket tyder på att han är en så kallad målvakt, en person som placeras i ett skuldtyngt bolag för att ta smällen vid en konkurs.

I tingsrätten hävdade 39-åringen att han blivit ombedd av en kompis i ledningen för Lingon att skriva under några papper. Han visste inte vad som stod i papperen men sa att han senare fått hem några handlingar där det framgick att han blivit styrelseordförande i krogbolaget.

Efter 13 minuter beslöt tingsrätten att bolaget skulle försättas i konkurs. Men konkursen är inget som matgästerna vid Lingon märkt av utan där har allt fortsatt som vanligt. Orsaken är att Lingon drivs vidare i ett annat bolag som vi kan kalla bolag 2.

Det är delvis samma krets av personer som driver Lingon idag som det var före konkursen. När UNT frågar en av dem som idag står bakom Lingon hur det kommer sig att 39-åringen tog över bolag 1 säger han:

– Jag vet inget om detta, jag har inte ens träffat 39-åringen. Det var en person som tidigare satt i Lingons styrelse som ordnade så att 39-åringen kom in i bolaget, säger den nuvarande krögaren på Lingon.

Att låta en målvakt ta över ett skuldtyngt bolag innebär dock inte att de ansvariga kan vara säkra på att undkomma skattekraven. Skatteverket kan nämligen begära att de krögare som drev Lingon när skulderna uppkom tvingas att betala.

– Om ett sådant betalningskrav skulle riktas mot någon som idag har serveringstillstånd för Lingon kan det medföra att vi öppnar ett tillsynsärende och att tillståndet påverkas, uppger Pia Hultqvist vid kommunens tillståndsenhet.

Konkursförvaltaren advokat Sara Lööf säger att det inte fanns några tillgångar i form av inventarier eller liknande vid konkursutbrottet.

– Liksom vid andra konkurser kommer jag att utreda vad som hänt i bolaget, uppger hon.

Långt före konkursen i februari i år hade Lingon brottats med ekonomiska problem. Redan när revisorn summerade 2013 varnade han för att förlusterna varit så stora de senaste två åren att bolaget riskerade att gå under. Sommaren 2014 återkallades krogbolagets F-skattsedel på grund av obetalda skatter, men man fick dock senare tillbaka sin F-skatt.

Bolaget hade fått 18 betalningsuppmaningar på tre år vilket resulterat i en erinran från tillståndsenheten.

– Att ekonomin gått så dåligt beror på att restaurangen drabbades av en anlagd brand och ett bombattentat, säger en av de nuvarande krögarna på Lingon.

Det var i samband med att Lingon slutade betala sina skatter under hösten 2014 som 39-åringen kom in i styrelsen. I samma veva beviljades ett nytt serveringstillstånd för det nya Lingonbolaget.

Att personerna bakom Lingon fick ett nytt tillstånd trots tidigare ekonomiska problem förklarar Pia Hultqvist med att man då hade betalat sina skulder och återfått sin F-skattsedel.

UNT har varit i kontakt med Skatteverket som dock inte vill avslöja om man kommer att rikta några betalningskrav mot ansvariga vid Lingon för skatteskulden som idag vuxit till 1,7 miljoner kronor.

Höga krav

Det ställs höga krav på skötsamhet för att beviljas serveringstillstånd. Obetalda skatter och avgifter kan medföra att tillståndet återkallas. Även kriminalitet kan vara diskvalificerande. Alkoholservering till minderåriga eller berusade personer leder till åtgärder. Det är kommunerna som beviljar tillstånd och sanktionerna kan vara erinran, varning eller återkallelse av tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!