Skottlossning i Sävja

En man i 20-årsåldern tog sig på egen hand till sjukhus efter en skottlossning i Sävja. Polisen misstänker att två personer på en moped ska ha utfört dådet. En större polisinsats pågick i området. Under söndagsmorgonen var ännu ingen gripen.

24 augusti 2019 18:00

Polisen ville inledningsvis inte kommentera exakt vad insatsen gällde, men klockan 18.22 bekräftade polisen och platschefen Johan Ededahl för UNT:s reporter på plats att det skett en skottlossning på Gotlandsresan i Sävja. Flera enheter var på plats och stora delar av kvarteren kring ett torg på gatan var avspärrade. Skjutningen tros har ägt rum på själva gatan strax före klockan 17.

– 20-åringen är skottskadad i foten och tog sig på egen hand till sjukhuset. Vi har ännu ingen misstänkt eller gripen, säger Linda Wideberg befäl vid polisens regionsledningscentral under söndagsmorgongen.

– Skadeläget är okänt, sade polisbefälet Johan Ededahl, under lördagen.

SE BILDER OCH TV-KLIPP från brottsplatsen

Under kvällen berättade polisen att den skjutne är en man i 20-årsåldern. Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel och grovt vapenbrott.

Privatpersoner larmade när skott hördes i området. Två personer på en mörk moped eller motorcykel ska ha setts lämna platsen.

LÄS MER: "Jag hörde skott vid femtiden"

Polisen sökte i området med hund och arbetade med att höra vittnen samt tekniska undersökningar. Polisen pratade även med den skjutne 20-åringen som vårdas på sjukhus.

Är mannen känd av polisen sedan tidigare och vill han samarbeta ?

– Det vill vi inte säga något om nu, sade vakthavande befäl Per Bjurström strax före klockan 20.00.

De som sköt ska ha åkt moped. Stämmer det?

– Vi har anträffat en moped i området. Om den använts vid skjutningen ska utredas.

Under kvällen säkrade polisen också spår. Ingen hade dock gripits misstänkt för dådet.

– Initialt behandlar vi ärendet separat, men gemensamt för senaste tidens ärenden är tillgången till vapen. Ingen är ännu gripen för skjutningen. Vi kommer att sammanställa information och analysera insamlat material säger Linda Wideberg.

Skjutningen i Sävja är den fjortonde som ägt rum i Uppsala i år. Så sent som i onsdags påträffades en man skjuten med flera skott på Jenny Linds väg i Gottsunda. Händelsen utreds som försök till mord.

KARTA: 14 skottlossningar i Uppsala under 2019 - så går polisutredningarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström/ Lise Kalén

Ämnen du kan följa