Det nya förslaget till ansiktslyftning av 1960-talskvarteret innehåller nästan 100 nya lägenheter, fler butikslokaler och en grön innergård utan bilar.
– I dag är Sivia torg en fastighet som behöver lyftas för att leva upp till sin omgivning. I vårt förslag blir det en helt annan kvalitet, tillgänglighet och aktivitet på platsen, säger Erik Hävermark, chef för projekt- och fastighetsutveckling vid Rikshem, som äger Sivia.
Flera förslag har tidigare presenterats av andra fastighetsägare, men inte förverkligats. Enligt Uppsala kommun har behovet av en upprustning blivit ännu mer markant sedan Konserthuset och Resecentrum byggts färdigt.
Det nya förslaget innebär att nuvarande butiksplan mot Storgatan och järnvägen rivs och ersätts med nya butiks- och bostadshus i flera våningar. Bottenvåningarna runt torget kommer även i fortsättningen att innehålla butikslokaler, matställen och andra verksamheter, men nya entréer öppnas mot Vaksalagatan, Storgatan och Roslagsgatan. Dagens in- och utfart för bilar mot Storgatan försvinner och ger plats för nya lokaler. Hela den nuvarande innergården, som mest består av p-platser, däckas över. Ovanpå planeras en ny innergård för de boende med gröna kullar, växter och vattensamlingar samt entréer till bostadshusen.
Därmed försvinner också möjligheten att gena över gården. I stället planeras en ny passage längs järnvägen med trappa vid Vaksalagatan. Planer finns också på en gång- och cykelbana över Vaksalagatan på en ny bro öster om järnvägen, med fortsättning mot Österplan.
– Det blir en ljusare, bredare och mer naturlig passage än i dag, säger Erik Hävermark.
De befintliga bostadshusen längs Vaksalagatan och Roslagsgatan byggs på med en takvåning, om förslaget blir verklighet. Antalet lägenheter i kvarteret blir nästan fördubblat, från dagens drygt 100 till omkring 200.
Utsikten från Konserthuset mot Domkyrkan kan påverkas men enligt kommunen kommer vyn att bevaras. I förslaget får hela kvarteret röda färgtoner. Mot järnvägen och Konserthuset planeras öppningsbara luckor framför fönster och balkonger som fungerar som bullerskydd.
Kommunens plan- och byggnadsnämnd har nu beslutat att ett första förslag till detaljplan ska sändas ut på så kallat samråd, då grannar och andra får lämna synpunkter. Om ombyggnaden godkänns kan arbetet startat tidigast under nästa år.
– Det är ett omfattande och relativt komplicerat projekt med nybyggnad på den befintliga grundläggningen. Det blir också en logistisk utmaning att få plats med allt eftersom vi även bygger om innergården, säger Erik Hävermark.
Tidigast i augusti kan ett bearbetat förslag vara klart för samråd. Därefter tar byggnadsnämnden ställning till eventuella justeringar innan planerna går vidare.