– När det gäller sådana som ska till och från sjukhus och som misstänks ha corona så rekommenderar vi att taxi inte ska ta de patienterna. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att de inte ska köras om de har symtom, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet.
Det här skapar problem för patienter som ska till och från vården och som då har rätt till sjukresor som ofta körs med taxi. Enligt Stefan Adolfsson på trafik och samhälle vid Region Uppsala finns det inget undantag i avtalen om sjukresor som gör att taxiföretagen kan vägra att köra patienter med corona. Men regionen har ändå valt att följa branschrekommendationerna och hänvisar i dag inga bekräftade coronafall till sjukresetaxi.
Ellen Åberg på sjukreseenheten säger att man nu utreder hur sjukresorna ska lösas för de coronapatienter som är för friska för att läggas in på sjukhus och som ska transporteras hem.
– Man behöver säkra arbetsmiljön på något sätt för chaufförerna och ha en metod för att rengöra bilarna. Vi väntar på svar från smittskyddsenheten hur man kan göra, säger Ellen Åberg.
Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att transporterna av coronapatienter är en svår fråga som det i dag inte finns någon lösning för.
– Det är klart att vi inte ska skicka patienter som vi vet är smittsamma med taxi. Det bästa nu är om man kan ta hjälp av någon anhörig som man bor med och delar karantän med, säger Mikael Köhler.
En majoritet av hushållen i Uppsala saknar tillgång till egen bil. Hur ska de göra?
– Jag har inget bra svar på den frågan. Jag vet att man i något fall har fått ta till ambulans för att få en säker transport. Men ambulans är en begränsad resurs som är till för att transportera svårt sjuka till sjukhuset. Det här är en skyldighet vi har som vårdgivare att lösa.
– Den som transporterar måste ha skyddsutrusning så att den inte sprider smittan vidare till andra. Det är det som är grejen, säger Mikael Köhler.
Det här resonemanget gäller bekräftat smittade patienter. Att taxibranschen också säger att man inte vill köra misstänkt smittade patienter ställer sig Mikael Köhler frågande inför.
– Jag har svårt att förstå hur man ska kunna genomdriva det. Vi kan alla vara misstänkt smittade. Det här är en tolkningsfråga som jag måste ta upp med sjukreseenheten, säger Mikael Köhler.