Seniorluncher subventioneras bort

Från och med 1 februari subventionerar inte längre äldreförvaltningen i Uppsala kommun luncher för pensionärer på Fyrishov. Totalt berörs drygt 100 personer enligt SPF Seniorerna Luthagen där styrelseledamoten Lars O Eriksson ställer sig mycket kritisk till beslutet. Förvaltningen menar dock att man ur konkurrenshänseende måste sluta.

19 januari 2019 13:12

Sedan 2017 subventioneras seniorluncherna på Fyrishov av Äldreförvaltningen. Seniorlunchen kostar 50 kronor och övriga gäster betalar 85 kronor.

Från och med den 1 februari upphör dock subventionen.

– Det är helt jävla bedrövligt. Dagligen äter 100-140 här personer och restaurangen är socialt väldigt viktig, säger Lars O Eriksson, styrelseledamot i SPF Seniorerna Luthagen.

Han menar att SPF ser mycket kritiskt på utvecklingen.

– Återigen drabbas den äldre generationen av den ekonomiska situationen i kommunen, säger Lars O Eriksson och hänvisar till beslutet att Äldrenämnden fått ett effektiviseringskrav på sig på 70 miljoner kronor.

Enligt Jesper Kyrk, avdelningschef på äldreförvaltningen, rör det sig om ett juridiskt problem snarare än effektiviseringskrav.

– Sedan vi la ner seniorrestaurangen på Karl Johansgården har vi subventionerat på Fyrishov för att ha seniorluncher i Svartbäcken. Men det är en juridisk gråzon, säger han.

Den juridiska gråzonen är att kommunen inte får konkurrera med annan näringsverksamhet.

– Det blir problematiskt när vi ger billigare lunch på en restaurang i Svartbäcken men inte andra. Men seniorluncherna kommer att vara kvar även om vi inte subventionerar dem, säger Jesper Kyrk.

Subventionen kostar äldreförvaltningen drygt 500 000 kronor per år, enligt Jesper Kyrk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell