Seniorerna får behålla Träffpunkten

Träffpunkt Storgatan 11 blir kvar – kompletteras med nya seniorboenden.

27 augusti 2018 19:00

– Jag ser det här som en dubbel fullträff: Träffpunkten blir kvar, i renoverat skick, och intill byggs nya seniorboenden, säger kommunalrådet Erik Pelling (S), ansvarig för äldrefrågor i Uppsala kommun.

Framtiden för den populära, centralt belägna mötesplatsen har varit oviss den senaste tiden. Fastighetsägaren har begärt att få omvandla lokalerna till bostäder, och kommunen som är hyresgäst, har inte kunnat ge besked om vart Träffpunkten skulle kunna ta vägen.

Lokalerna nyttjas av ett stort antal föreningar för äldre, bland annat för föreläsningar, musikevenemang, studiecirklar och körsång. Det är en avspänd mötesplats där folk kan träffas och ta en fika, läsa tidningar eller böcker eller bara prata med varandra. Den osäkra framtiden har skapat förstämning bland besökarna under våren, och en namninsamling med underskrifter från ett 60-tal pensionärsorganisationer har överlämnats till Erik Pelling. Lokalerna ligger i det stora röda tegelhuset i korsningen Storgatan–S:t Olofsgatan.

LÄS MER: Pensionärer gör upprop

LÄS MER: Insänt: Vilken framtid har Storgatan 11?

– Men nu drar vi alla en gemensam suck av lättnad över att hotet har försvunnit, säger Sören Gozzi, ordförande för PRO Uppsala samorganisation och aktiv i PRO Fålhagen. Vi träffas i det ljusa, soliga fikarummet för en pratstund. Nyheten om räddningen har redan nått Träffpunkten i det före detta tingshuset. På dörren till receptionisten Ingelas rum sitter en lapp med orden: ”Glädjande budskap! Träffpunkten blir kvar!!".

– Jag är såklart väldigt glad och lättad över att Träffpunkten får stanna här. Träffpunkterna i kommunen är generellt sett jätteviktiga socialt och ger människor en chans att mötas, prata och umgås med varandra. Det handlar om det mänskliga mötet helt enkelt, det som man så sällan får uppleva nuförtiden eftersom folk är upptagna med att bara stirra ner i sina mobiler och hänga på sociala medier, säger Sören Gozzi.

Hans-Ivar Byberg, ordförande i SPF Uppsala län, är även han otroligt glad över att Träffpunkten blir kvar.

– Vad trevligt att höra! Det är många föreningar som använder lokalerna och de utnyttjas väldigt mycket. Det är verkligen ett fantastiskt besked att Träffpunkten blir kvar. Att ha gemensamma lokaler som många föreningar kan utnyttja underlättar vid möten och sammankomster för många intressegrupper, menar han.

Träffpunkten

Träffpunkt Storgatan 11 är en mötesplats för de över 65 år som bor i Uppsala. Träffpunkten Storgatan 11 drivs av Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd, UPS. UPS representerar ungefär 60 pensionärsföreningar i Uppsala med sammanlagt drygt 20 000 medlemmar. I lokalerna kan besökare fika, läsa tidningar, böcker och träffa andra besökare. I lokalerna arrangeras även föreläsningar, kurser och mycket annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bill