SD möttes av stenkastning

Under lördagen utsattes sverigedemokrater och poliser i Stenhagen för ägg- och stenkastning.

7 september 2019 13:18

På lördagsförmiddagen hade personer från Sverigedemokraterna ställt upp ett tält vid Sankta Maria kyrka i Stenhagen, där det finns planer på att bygga ett islamiskt center. Enligt polisen hade partiet sökt och beviljats tillstånd att stå på platsen.

En av de närvarande var Simon Alm. Han är ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala och arbetar för att få kommunfullmäktige att stoppa planerna.

– Vi var på plats för att höra med Stenhagenborna vad de tycker om det islamiska centret, sade han.

Strax innan 12.30 fick polisen larm om att det skulle ha kastats sten och ägg mot Sverigedemokraterna. När polispatruller kom till platsen ska de misstänkta kastarna ha försvunnit. Men strax därpå inträffade samma sak igen, medan polisen närvarande.

– Men det är osäkert om gärningspersonerna ville träffa polisen också, eller om målet var Sverigedemokraterna, säger Sanja Vukicevic, befäl vid polisens regionledningscentral.

Uppsalapolisen stannade kvar vid partiets tält i Stenhagen och fick signalement på några av de som ska ha kastat. Simon Alm och hans partikamrater lämnade platsen vid klockan 15. Utöver stenkastningen beskriver han allmänhetens reaktioner på partiets närvaro som blandade:

– Vissa var positiva till det islamiska centret, samtidigt som andra var negativa. Men stenkastningen lade sig så klart som en våt filt över hela dagen. En polisanmälan om olaga hot har upprättats efter händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters/Niklas Skeri/Felix Wedjesjö