"Sätt taggtråd kring DDR-konsten"

Flera partier i Uppsala kräver ramar och regler för offentlig och skattefinansierad konst. KD anser att Erik Krikortz verk bör omgärdas av taggtråd.

25 januari 2016 14:21

Debatten om paradgatan rasade på måndagen vidare, nu i Uppsala kommunfullmäktige. Upprinnelsen var en interpellation av centerns kommunalråd Stefan Hanna som anser att det är en "skam att Erik Krikortz kopia av ett DDR-konstverk från Berlin nu finns i vårt offentliga finrum".

– Kommunistpropaganda har inget i vår samtid att göra. Skulle kulturnämnden acceptera en staty av Adolf Hitler på Stora torget. Det är tveksamt om man över huvud taget ska acceptera så kallad konceptuell konst som det här är frågan om. Gör om gör rätt, sade Stefan Hanna.

Han fick stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som sade sig värna konstens frihet, med några viktiga förbehåll; det ska inte gälla konst i det offentliga rummet och inte om den finansieras med skattemedel.

Den moderata partigruppen vill att konst placerad på Uppsala paradgata ska representera Uppsalas kärnvärden, inte vad en enskild konstnär tycker.

– En teaterpjäs kan man väja att gå på, men här kan man inte värja sig. Vi måste noggrant vakta på processen när vi köper in konst i fortsättningen, sade Arne Sandemo (M).

Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) välkomnade debatten men tyckte inte att det räcker utan vill omgärda verket med taggtråd för att ytterligare poängtera DDR-diktaturen och dess brott.

Pavel Gamov från SD gick längst och betecknade Erik Krikortz verk som "absurt och sinnessjukt".

– Det är uttryck för en låt-gå-kultur inom kommunen som glorifierar en massmördarideologi. Vi vill inte ha något förbud men konst som finansieras med skattemedel ska utrycka harmoni och vara estetiskt tilltalande, sade han.

Mohamad Hassan (L), vars partikollega Eva Edvardsson, var ordförande i kulturnämnden när man sade ja till Krikortz verk, sade att konst alltid väcker debatt och ska röra upp känslor.

– Den här diskussionen är en viktig del i vår demokrati. Därför ska vi politiken hålla armlängds avstånd från konsten. Är det bara vi som står för den konstnärliga friheten, undrade han.

Han hade dock stöd av både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och av Miljöpartiets Küllike Montgomery, som sade att Erik Krikortz verk inte handlar om att hylla DDR.

–  Det är ett sätt att minnas och inte glömma vad DDR stod för. Jag som flykting från Estland anser att det är viktigt. Många som i framtiden går en guidad tur genom Uppsala kommer att stanna upp framför "Väggmålning Berlin" och bli påmind om vad DDR stod för, sade hon.

lennart.lindstrom@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström