Sanningen bakom Jurassic Park

Fanns det flygande dinosaurier? Kunde Tyrannosaurus Rex äta en Stegosaurus? Och hur stora var de egentligen? Det var några frågor som reddes ut under söndagens museidag.

12 november 2017 16:00

I denna tid av alternativa fakta och fake news hade Uppsalas museer valt "Sant och falskt?" som tema för årets museidag. På Evolutionsmuseet redde Johan Dalsätt ut om det vi ser i filmer som Jurassic Park stämmer eller inte.

– Många dinosaurier var ganska små. En velociraptor, som i Jurassic Park är stor som ett kylskåp ungefär var i verkligheten ungefär lika stor som en kalkon, säger Johan Dalsätt och pekar på en modell som står i en monter på museet.

Själva grundförutsättningen för en film som Jurassic Park stämmer inte heller. Det är omöjligt att få fram dinosaurie-dna från en mygga som kapslats in i en bärnsten.

– DNA bryts ner förhållandevis snabbt, på 50 000 till 60 000 år. Det absolut äldsta dna man hittat är ungefär 400 000 år gammalt. Men dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan. Så vi kommer aldrig att få se en velociraptor gå omkring. Ska man se en dinosaurie i dag går man till Stadsparken. Fåglarna är evolutionsmässigt dinosaurier, säger han.

Och hur var det med kosthållningen för en Tyrannosaurus Rex? Stegosaurus försvann för omkring 70–80 miljoner år sedan medan Tyrannosaurus dök upp för ungefär 70 miljoner år sedan.

– Så trots att de finns i samma påse i leksaksaffären har T Rex aldrig ätit en Stegosaurus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer