Sänkt straff för inbrottsturné i villor

En man i 20-årsåldern får sänkt straff efter en inbrottsturné i Uppsala- och Stockholmstrakten.

2 november 2018 13:15

20-åringen dömdes i början av året av Uppsala tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år för nio villainbrott. Smycken och klockor värda drygt 800 000 kronor försvann. En kumpan i 35-årsåldern dömdes till två års fängelse.

Åtta av de nio inbrotten genomfördes under loppet av tre dagar. Stöldgodset har inte hittats. Inbrottsserien tog slut i Lindbacken utanför Uppsala, där männen greps efter en polisinsats. De erkände att de varit inne i villan men nekade i övrigt till så gott som samtliga misstankar.

20-åringen överklagade domen till Svea hovrätt och ville bli frikänd för åtta av inbrotten. Domstolen slår dock fast att mannen är skyldig på samtliga punkter, men sänker straffet.

Hovrätten instämmer i att det så kallade straffmätningsvärdet för 20-åringen är ett och ett halvt års fängelse. Men mannen har enligt domstolen på senare tid genomgått en positiv utveckling och fått en anställning efter flera års arbetslöshet, vilket talar för att han bör slippa ett relativt långt fängelsestraff. Slutsatsen blir att straffet sänks till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Kravet att betala skadestånd till brottsoffren står kvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!