Sålde sex för 170 000 kronor – staten tar pengarna

En rumänsk kvinna som tvingats sälja sex i Uppsala får inte behålla de 170 000 kronor som sexköparna betalat. Istället lägger staten beslag på pengarna som 18-åringen tjänat in.

16 juli 2019 19:10

För ett år sedan fördes en 18-årig kvinna till Uppsala av två män för att sälja sex. De båda rumänska männen dömdes i måndags av Svea hovrätt till långa fängelsestraff för att ha tvingat kvinnan att prostituera sig.

Under sina tre veckor i Sverige tjänade hon enligt åklagaren in 170 000 kronor, pengar som de båda männen ska ha lagt beslag på.

Kvinnan krävde att pengarna skulle återlämnas till henne. Av hovrättsdomen framgår att kvinnan skulle se det som "orimligt och stötande om inte kontanterna överfördes till henne".

Svea hovrätt konstaterar att de båda männen utnyttjat kvinnan "för att inte göra en obetydlig vinst på den brottsliga verksamheten".

Domstolen slår dock fast att pengarna ska tillfalla staten. Orsaken är den bestämmelse som säger att staten i vissa fall har rätt att beslagta vinster som kommer från brott. I och med att de båda männen straffats för brott ska staten behålla vinsten från deras kriminella gärningar, resonerar hovrätten.

Däremot döms de båda männen att betala kvinnan 185 000 kronor i skadestånd för bland annat kränkning. I och med skadeståndet har hennes rätt till upprättelse enligt internationella konventioner uppfyllts, skriver Svea hovrätt.

Två personer i rätten var skiljaktiga. De framhöll att kvinnan inte gjort sig skyldig till brott genom att prostituera sig och att en återbetalning av pengarna till henne "inte förstärker det olagliga ledet att köpa sexuella tjänster".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters