Efter att ett femtontal anmälningar inkommit till polisen har en man gripits misstänkt för att ha tafsat på ett flertal kvinnor. Några timmar efter gripandet släpptes dock den misstänkte, något som väckt starka reaktioner. I Tv4-programmet "Brottsjournalen" kommenterar Leif GW Persson fallet.

– Det här är ett klassiskt återfallsbrott. Det är rituellt och brotten följer samma mönster, säger GW.

Om det var rätt person som greps är kriminologen dock inte övertygad om.

– Vi ska nog vara försiktiga med den där som kliver ur en bil, råkar ha munskydd på sig och av det skälet blir föremål för allmänhetens ingripande, säger han i programmet.

Han säger att man tidigare trott att förövare av den här typen är ganska "harmlösa" och inte begår grövre brott än sexuella trakasserier.

– Men det har visat sig att det stämmer inte. Vi kan inte säga att det kommer stanna vid de här brotten för erfarenhetsmässigt finns det inget starkare stöd för det. Den här typen av beteenden trappas ofta upp. Till en början håller man på med sådant här, och visar egen snopp och så. Och sedan går man vidare till annat.

Leif GW Persson drar kopplingar till den så kallade Golden State-mördaren i USA, som begick ett femtiotal våldtäkter och tolv mord under 1970- och 1980-talen.

– Han började med att begå inbrott. Men så småningom gav han sig även på dem som bodde där, säger Leif GW Persson.

Programledaren Jenny Strömstedt tonar då ner likheterna.

– Nu ska vi inte skrämma upp Uppsalakvinnorna alldeles för mycket, säger hon.