Så tränar du din hund inför nyår

För många hundar är fyrverkerierna runt nyår en mardröm. Men det går att träna hundar mot skotträdsla - i alla fall en del av dem.

30 december 2017 07:00

Hundar reagerar väldigt olika på smällar som fyrverkerier. Medan vissa är oberörda är andra genetiskt programmerade för att bli rädda, och kan vara det i flera veckor efteråt. Och bland dem som är rädda finns de som går att träna medan andra inte går att hjälpa med annat än lugnande mediciner.

– Men att skydda med mediciner är ingen säker metod, rädslan slår ofta igenom ändå, säger Lotta Bjerketorp, veterinär på Universitetsdjursjukhuset på SLU i Uppsala.

Hennes råd till en hundägare som ser en begynnande skotträdsla är att ta itu med det direkt.

– Rädslan blir bara värre för varje gång, det är inte så att hundarna bara vänjer sig. Däremot kan man ta hjälp av en duktig hundtränare.

För det finns tekniker för att träna sin hund. I en skrift som Lotta Bjerketorp och kollegan Mariah Andersson, djurskötare på Universitetsdjursjukhuset, tagit fram beskrivs olika sätt för att träna bort fobi. Dels kan man långsamt och på ett mycket kontrollerat sätt utsätta hunden för det som den är rädd för Det här kan hundägarna träna på själv hemma och det finns CD-skivor med fyrverkeriljud, som man kan spela på låg nivå, för att sedan långsamt höja ljudnivån. Den här träningen behöver ske i många miljöer, eftersom fyrverkeriljuden inte bara är något hunden kommer att utsättas för i hemmet. Träningen måste göras dagligen, ett uppehåll på några dagar gör att man är tillbaka på ruta ett igen. När hunden vant sig och inte är rädd längre är det bra att varje december påminna hunden om ljuden med hjälp av CD-skivan.

En annan teknik är att vända hundens olust till ett önskat beteende eller känsla via träning där man får hunden att associera det olustiga intrycket till något trevligt, som mat eller lek. Den här träningen är svårare och om hunden har en svår fobi så är den ofta inte mottaglig för denna typ av träning. Här rekommenderas hjälp av en duktig instruktör.

Det jobbigaste för hundarna är att smällarna runt nyår inte går att förutse, alla fyrar inte av sina raketer vid tolvslaget.

– Jag tycker att man kraftigt borde begränsa när det är tillåtet att fyra av raketer, så att man vet att det är på nyårsnatten oljuden kommer och kan förbereda sig för det, säger Lotta Bjerketorp.

Det finns saker att göra som underlättar för hundarna under nyårsnatten, som att se till att hunden fått ordentligt med motion och är trött. Man kan i förväg också lära hunden att ha bomull i öronen eller hörselskydd, och träna den på att vara i ett rum med hög musik. Under nyårsnatten kan man sedan se till att ha hög ljudnivå i hemmet med musik eller tv, samtidigt som man ljudisolerar fönster för att slippa det värsta ljudet utifrån och få bort ljuseffekter.

En mer utförlig beskrivning av hur man hjälper skotträdda hundar finns här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri