Så tar tjuven hjälp – av Facebook

Vill du berätta för dina vänner om semesterresan – tänk till först. Den som är mest intresserad kan vara inbrottstjuven.

7 juli 2017 18:29

Vill du lägga upp en bild på den fina solnedgången i Grekland, eller tagga dig själv vid Eiffeltornet i Paris? Kom ihåg att din statusuppdatering på Facebook, Instagram eller Twitter kan vara detsamma som ett inbjudningskort till inbrottstjuven.

– Vi rekommenderar att inte berätta för hela världen var man befinner sig. Det är så klart upp till var och en hur man vill göra men det finns en risk att tjuvarna kan se det här också, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

LÄS MER: "Vi får in inbrott varje dag"

Enligt säkerhetsorganisationen Swesec uppger hela 26 procent av svenskarna som är aktiva på sociala medier att de inte är hemma i huset eller lägenheten. Nu uppmanar organisationen att tänka till och passar på att ge tips för ett sociala medier-användande som håller inbrottstjuvarna borta.

"Publicera inte semesterbilder förrän du har kommit hem. I stället för att skriva 'På väg till sommarstället för en mysig helg' skriv i stället på söndagskväll 'Hemma igen efter en mysig helg på landet'", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Ett annat sätt att undvika att tjuvarna får information om att du är bortrest är att se över dina sekretessinställningar på Facebook. Men vad som är viktigt att tänka på är att oavsett hur privat du försöker vara i sociala medier finns det alltid sätt för tjuvarna att få fram information.

"Även om du har högsta sekretessinställningar på Facebook, kan faktiskt vänners vänner ibland se dina statusuppdateringar. Detta när någon av dina vänner kommenterat din status. Då kan vännernas vänner se det som ”XX har kommenterat XX status”. Alltså kan en hälsning som ”ha det så kul i fjällen på sportlovet” mellan två kompisar, sprida sig utanför närmsta kompiskretsen", skriver Swesec.

Här är några av de senaste dagarnas inbrott som UNT rapporterat om.

LÄS MER: Inbrott upptäckt på förskola

LÄS MER: Dubbelbryt på Björklingegata

LÄS MER: Tog sig in - stal toalett

LÄS MER: Krossade fönster på Uppsalarestaurang

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman