Så ska Uppsala lysa upp i jul

Smyckade träd, glittriga julkulor och en gran av LED-lampor. Just nu hängs årets julbelysning upp i Uppsala.

11 november 2017 12:00

Utöver de sedvanliga ljusslingorna på gator som Svartbäcksgatan och "kärleksträdet" på Stora Torget finns det även vissa nyheter för året. En av nyheterna är att området utanför Radisson Blu Hotel kommer att smyckas med belysning, bland annat i form av en gran som helt består av LED-lampor. Dessutom ska Centralpassagen lysas upp efter önskemål från Uppsalabor.

– Vi har en grundplan som vi håller oss till men varje år vill vi också ha något som är lite nytt. Vi vill bredda stadskärnan även åt det hållet och uppgradera belysningen lite till, säger Lisa Thörn, VD på Uppsala Citysamverkan.

Precis som föregående år är det kommunen i samarbete med Uppsala Citysamverkan som ligger bakom och finansierar julbelysningen i staden, enligt en upphandling som skedde inför julen 2015.

– Vi gör det här tillsammans. På många håll i landet är det bara kommunen som står för belysningen men det här hade inte varit möjligt att genomföra utan hjälp från fastighetsägare och företagare. Det är kul att det finns en vilja att satsa på stan, säger Lisa Thörn.

I år är det sista året som upphandlingen gäller och kommunen tillsammans med Citysamverkan betalar totalt tre miljoner kronor för tre år. Per-Erik Johansson, belysningsansvarig på kommunen, menar att Uppsalaborna får mycket för pengarna - och att belysningen kan bli billigare redan till nästa år.

– Jag tycker att det är en relativt billig penning för det vi faktiskt får. Vad som händer nästa år får vi utvärdera och se. Enligt upphandlingen får vi behålla all belysning även i framtiden, det gäller bara att hitta någon som kan montera upp det.

Dessutom menar Per-Erik Johansson att belysningen är fördelaktig även på andra sätt.

– Det är bra miljömässigt och belysningen drar inte mycket energi. Totalt drar hela belysningen lika mycket per timme som fyra motorvärmare till en bil eller tre stycken ugnar.

Arbetet med att få upp årets belysning började redan i slutet av oktober och är i gång för fullt. Allt beräknas vara klart till den 24 november då julbelysningen tänds igång i samband med en julkonsert på Stora torget.

– Vi vill skapa en julstad i Uppsala. Just nu är det en lång period av mörker och vi vill skapa en härlig känsla i stadskärnan där det finns mycket folk i rörelse. Dessutom finns det en trygghetsaspekt i att få upp belysningen, säger Lisa Thörn.

<p>Årets belysning</p>

Gator:

S:t Persgatan

Svartbäcksgatan

Kungsgatan

Dragarbrunnsgatan

Sysslomansgatan

Vaksalagatan

Drottninggatan

Andra platser:

Stora torget

Celsiustorget

Vretgränd

Stadsparken

Gotlandsparken

Västgötaspången

Centralpassagen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Dahlin