Så ska polisen motverka våldet

Polisen i region Mitt har fått efterlängtad förstärkning. Och det kommer minst sagt lägligt med tanke på den senaste tidens intensifiering av skjutningar i Uppsalaområdet.

28 juni 2019 09:28

– Man kan helt klart få en mjukare start som polis än pågående dödligt våld, säger Jale Poljarevius, polischef, om de senaste rekryteringarna.

Det rör sig om 26 poliser som fördelats till polisområdet Uppsala. De nyrekryterade kommer enligt Jale Poljarevius att förstärka polisens yttre tjänst och arbeta operativt på fältet. Exakt hur poliserna fördelas i området går man inte ut med av strategiska skäl.

– De placeras nära medborgarna och jag är lyckligt lottad som får mer resurser hit, säger han.

Fördelningen av de nya poliserna i region Mitt gjordes redan för cirka åtta månader sedan och har varit väntad. Jale Poljarevius uppger att polisområdet Uppsala och Knivsta har fler skjutningar än hela region Mitt och välkomnar de nya rekryteringarna. Dock har det blivit en het start för många som kastas rakt in i fall med brutalt vapenvåld.

– De är utbildade, introducerade och taggade. Även om man kan få en mjukare start än detta så går man snabbt in i en allvarlig roll där det inte finns utrymme och halvsova, säger Jale Poljarevius.

För de poliser som upplever att det är obehagligt att så snabbt få hantera en brutal skjutning i ett särskilt utsatt område finns stöd att hämta. Där har polisen koll på sina medarbetare och tillhandahåller stödinsatser vid behov.

Planen framåt är att fortsätta utveckla det brottsförebyggande arbetet. Polisen har ett akut behov av utredare och resurser kommer att behövas på flera plan. Exakt hur det kommer att se ut kan Jale Poljarevius inte svara på i dag.

– Vi får se vad ekonomin tillåter och hur det kommer att planeras. Vi får inte heller glömma arbetet mot den vardagliga brottsligheten, det måste också rulla på. Det är ju oftast mindre typer av brott som den vanliga människan blir drabbad av, säger han.

På kort sikt ska polisen utöka sin närvaro ytterligare och vässa sitt arbete. Att få bort så mycket vapen det går har absolut högsta prioritet. Att någon lagförs är inte alltid det viktigaste, utan fokus ligger på att få bort vapnen från allmänheten.

– Vi behöver också fortsätta vårt långsiktiga arbete med bland annat Uppsala kommun. Vi försöker minska nyrekryteringen bland kriminella och satsar på avhopparverksamhet. Att slå in en dörr och beslagta ett vapen är den kortsiktiga lösningen, säger Jale Poljarevius.

Polisen i Uppsala har också tankar kring någon form av kommunikationsinsats där personer ska kunna höra av sig om var det kan finnas vapen utan att behöva ge sig till känna, allt för att få bort vapnen från gator och torg.

UNT har tidigare rapporterat om den hårt ansatta tingsrätten, där domar tvingas läggas på hyllan och personal riskerar utbrändhet. Något som kan bli alltmer problematiskt när polisen får utökade resurser. Polisen kan dock inte ta hänsyn eller påverkas av tingsrättens situation.

– Jag beklagar verkligen deras situation, men vi kan tyvärr inte göra något åt det. Begås det brott måste vi ingripa. Vi är såklart beroende av ett bra flöde och jag hoppas att de får de resurser de behöver, säger Jale Poljarevius.

I övrigt ser Jale Poljarevius med tillförsikt på framtiden med ett kontinuerligt ökat antal studenter på polishögskolorna runt om i landet.

– Vi är förbi den värsta perioden vi hade förra sommaren. Nu gäller det att redovisa ännu mer brott och värna om medborgarna, säger han.

Elva skottlossningar

Antalet skjutningar i Uppsalaområdet har intensifierats sedan i maj. Så sent som i natten till onsdag skottskadades tre lägenheter i Stenhagen. Hittills under 2019 har elva skottlossningar ägt rum i Uppsala, de senaste i Stenhagen, Gottsunda och Kapellgärdet. Gottsunda har varit hårt ansatt med flertalet skottlossningar. Enligt tidigare uppgifter till UNT från kriminolog Anders Östlund, kan en av orsakerna till en intensifiering bero på att fler vapen finns i omlopp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Gabrielsson